Lidovci rozhodnou o svém vedení a spolupráci se STAN

27.05.2017 6:26

V Praze dnes začíná dvoudenní sjezd KDU-ČSL, který by měl definitivně rozhodnout o volebním spojenectví lidovců s hnutím Starostové a nezávislí (STAN) a určit i nové vedení strany. O místo předsedy se zatím uchází pouze dosavadní šéf lidovců Pavel Bělobrádek, není ale vyloučeno to, že by se o něj na sjezdu mohl přihlásit i zlínský hejtman Jiří Čunek. V minulosti kritizoval některé kroky stranického vedení.

Lidovci rozhodnou o svém vedení a spolupráci se STAN
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Bělobrádek společně s předsedou STAN Petrem Gazdíkem dnes představí delegátům sjezdu podrobnosti dohody na vytvoření volební koalice, o níž obě strany jednaly od prosince. Lidovci i starostové předpokládají, že vzhledem k volebnímu systému by koalice mohla získat víc poslanců, než na kolik by strany dosáhly při samostatné kandidatuře. Zároveň ale koalice musí překonat desetiprocentní práh pro vstup do Sněmovny, u jedné strany je hranice pět procent.

Po hlasování o spolupráci se STAN čeká lidovce i volba vedení. O předsednickou funkci se zatím přihlásil pouze Bělobrádek. Na funkci prvního místopředsedy kandidují ministr zemědělství Marian Jurečka, který funkci zastával dosud, a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. Další kandidáti se ale mohou přihlásit přímo na sjezdu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …