Lidovci se bojí zrady. Jejich pojistka je ale prý nezachrání

04.12.2013 9:44

Vyjednávání o nové vládě mezi sociální demokracií, lidovci a hnutím ANO neprobíhá zrovna hladce. Strany se nemohou dohodnout na církevních restitucích ani lustračním zákonu. KDU-ČSL se podle komentátora Petra Nováčka bojí, že by ji mohly obě větší strany v těchto bodech přehlasovat kvůli spojení s komunisty, a vyžaduje proto nějakou záruku. Právo veta ji prý ale nezachrání.

Lidovci se bojí zrady. Jejich pojistka je ale prý nezachrání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček píše ve svém zamyšlení pro deník Mf Dnes o tom, jak probíhá vyjednávání potenciálních koaličních partnerů a jaké pojistky hledají lidovci, aby je zbylé dvě strany nepřehlasovaly.

Ačkoli byl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek zvolen místopředsedou sněmovny, je možné, že se v této funkci dlouho neohřeje. Účast lidovců ve vládě je čím dál pravděpodobnější, takže jejich lídr obsadí post ve vládě. Dobře by mu podle komentátora "padl" nějaký silový resort nebo Ministerstvo zemědělství, které je pro lidovce tradičně zajímavé.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Zatímco zvolení nového místopředsedy by potom mělo proběhnout bez větších problémů, komplikací by mohl být návrh poslanců KSČM na zrušení lustračního zákona. Poslanci ČSSD a pravděpodobně i hnutí ANO s tím jako celek souhlasí, lidovci jsou zatvrzelí a vyžadují jeho zachování.

Jak zabránit koaličním nevěrám

KDU-ČSL je ale v tomto případě v situaci, kdy by koaliční strana mohla být přehlasována dvěma zbývajícími s podporou opoziční strany. Proto se podle Nováčka nyní při jednáních s ČSSD a ANO lidovci snaží, aby koaliční smlouva obsahovala účinnou pojistku, mají totiž neblahou zkušenost z let 2005 až 2006, kdy se proti nim spojil tehdejší šéf ČSSD Jiří Paroubek s komunisty a společně prosadili novelu Zákoníku práce a další levicové zákony.

Ve všech koaličních smlouvách nějaký institut pojistek zkonstruován je, má to ale háček. "Koaliční smlouva je toliko politická proklamace, právně nevymahatelná. Stojí a padá s důvěrou koaličníků. Vytratí-li se, stejně jako ochota vycházet si vstříc, ani sebelepší pojistky koalici nezachrání," píše komentátor.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka prý doporučuje najít správnou míru pojistek, aby nedocházelo ke koaličním nevěrám a na druhou stranu aby příliš neomezily svobodu jednotlivých stran. Pokušení ke koaličním nevěrám v souvislosti s lustračními zákony nebo s církevními restitucemi ale bude podle Nováčka veliké. Formálně se mu prý dá vyhnout tak, že se sporná témata v textu koaliční smlouvy vynechají. Otázkou podle komentátora zůstává, co KDU-ČSL udělá, pokud se ČSSD, ANO a KSČM nakonec opravdu spojí a lustrační zákony zruší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…