Lidovci se na sjezdu usnesli: Podporujeme celistvost Ukrajiny a odmítáme ruskou agresi

24.05.2015 17:07

Lidovci v nedělní části svého sjezdu odsoudili agresi Ruska na Ukrajině a podpořili územní celistvost Ukrajiny. Zároveň zkritizovali činnost Ministerstva dopravy, která podle nich porušuje koaliční smlouvu.

Lidovci se na sjezdu usnesli: Podporujeme celistvost Ukrajiny a odmítáme ruskou agresi
Foto: red
Popisek: Stovka delegátů na sjezdu KDU-ČSL

„KDU-ČSL plně podporuje zachování územní celistvosti Ukrajiny, odsuzuje ruskou agresi a zásadně odmítá přepisování hranic vojenskou silou,“ stojí v usnesení sjezdu. To také dodává, že lidovci jsou pro zachování a v případě potřeby i pro zpřísnění sankcí do doby, než Rusko ustoupí od své agresivní politiky.

Zahraniční politikou se sjezd zabýval také v případě nelegální migrace, která podle nich představuje v současnosti jeden z největších problémů Evropy. „Podporujeme hledání společného řešení v rámci EU, avšak trváme na tom, že rozhodnutí o počtu migrantů musí nadále zůstat v kompetenci členských států,“ shodli se delegáti.

Ti se také ostře pustili do resortu Ministerstva dopravy, které má na starosti hnutí ANO. Podle lidovců neplní koaliční smlouvu a vedení strany by o tom mělo jednat s koaličními partnery. „Je to jedna z nejhorších oblastí, která skutečně procentuálně není plněna, ale také z důvodu toho, že nejsme v tomto resortu zastoupeni, je řízen ANO, řízen chaoticky,“ prohlásil předseda dopravní komise Antonín Tesařík.

Lidovci rovněž tvrdí, že se zpožďuje výstavba dopravní infrastruktury, jako jsou dálnice nebo rychlostní komunikace. V usnesení upozorňují i na to, že není vyřešeno financování těchto staveb. Podle Tesaříka je příliš velká část staveb financována přímo ze státního rozpočtu, což z dlouhodobého hlediska vnáší do financování značnou nejistotu. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) nicméně všechna obvinění na svém twitterovém účtu odmítl. „Kritika na dopravu na sjezdu KDU-ČSL přichází v době, kdy se začíná dařit. Motivuje nás to k tomu, abychom přidali a dařilo se ještě víc,“ napsal.

Na sjezdu se lidovci dále dohodli, že budou hledat vhodného kandidáta na prezidenta. Podpořili navýšení obranného rozpočtu na 1,4 procenta HDP a výhledově na dvě procenta. Podpořili i projekt Pošta partners, podle kterého by Česká pošta měla méně efektivní pobočky nahradit kontaktními místy na úřadech nebo v obchodech. Delegáti se vyslovili i pro stanovení termínu pro přijetí eura a podpořili uzavření dohody o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství mezi EU a USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jzd

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…