Lidovci si dnes ve Zlíně zvolí nové vedení. Předsedou bude pravděpodobně opět Bělobrádek

23.05.2015 6:31

Ve Zlíně dnes začíná sjezd lidovců, hned první den by delegáti měli volit stranické vedení. Očekává se, že v čele strany potvrdí vicepremiéra Pavla Bělobrádka, pod jehož vedením se tato tradiční strana vrátila předloni po třech letech do Sněmovny. Bělobrádek nebude mít ve volbách předsedy s největší pravděpodobností protikandidáta.

Lidovci si dnes ve Zlíně zvolí nové vedení. Předsedou bude pravděpodobně opět Bělobrádek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

V minulosti o kandidatuře na předsedu uvažoval Marian Jurečka, s předstihem ale členům oznámil, že se o funkci ucházet nebude a rád by zůstal prvním místopředsedou. Na tuto pozici ho také navrhla drtivá většina krajských konferencí. O zvolení prvním místopředsedou ale bude usilovat i místopředseda Sněmovny Jan Bartošek.

Na řadové místopředsedy kandidují bývalá europoslankyně Zuzana Roithová, předseda lidoveckých poslanců Jiří Mihola nebo poslanec Ondřej Benešík. Dosavadní dlouholetý místopředseda lidovců, náměstek pardubického hejtmana Roman Línek už funkci neobhajuje. Nebude se o ni ucházet ani současná místopředsedkyně Klára Liptáková, která je náměstkyní brněnského primátora.

Kromě hlasování o členech vedení čeká delegáty dvoudenního sjezdu diskuse o aktuálních problémech v domácí politice, jako jsou registrační poklady, důchodová reforma nebo vztahy s hnutím ANO. Podle Bělobrádkovy zprávy pro sjezd by strana měla svým ekonomickým a sociálním programem cílit i na nevěřící a další skupiny, které nejsou tradičními voliči lidovců. Stranou nezůstane ani zahraniční politika. Lidovci by měli ve Zlíně jednat o ukrajinské krizi nebo situaci křesťanů na Blízkém východě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…