Lidovci v Brně chtějí, aby děti sbíraly papíry na ulici. Naučit se tak mají čistotě

08.09.2014 16:12

Brněnská KDU-ČSL chce podnítit sněmovnu a Senát k jednání o úpravě školních osnov, aby obsahovaly více výchovných hodin vedoucích k ochraně majetku. ČTK to dnes řekla kandidátka na primátorku Klára Liptáková (KDU-ČSL). Brno dá ročně několik milionů korun na odstraňování následků sprejerů a další miliony korun na jiné řádění vandalů. Podle Liptákové je potřeba dětem vštěpovat úctu k majetku už od útlého věku. Lidovci chtějí na vandaly vyzrát i tím, že by zavedli více strážníků do ulic a při odhalování činů by více spolupracovali s občany.

Lidovci v Brně chtějí, aby děti sbíraly papíry na ulici. Naučit se tak mají čistotě
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

„Jsem přesvědčená, že škola v dnešní době příliš nevychovává proti vandalismu a aby děti ctily hodnoty různých věcí," uvedla Liptáková. Podle ní by děti mohly v rámci výuky chodit po ulicích a například sbírat papíry ze země. „Nejenže by tím zvelebovaly prostředí, ale zároveň by se naučily čistotě," uvedla Liptáková.

Na čtyři ulice by měl být jeden strážník

Strana by také chtěla více spolupracovat s lidmi. „Musíme učit obyvatele angažovanosti, protože je jasné, že pokud lidé skutky vandalů vidí a neoznámí, sama policie všechny pachatele nechytí," zdůraznila Liptáková. V ulicích by podle lidovců ale mělo být i více strážníků. „Na čtyři ulice bychom zavedli jednoho strážníka, který by znal a respektoval obyvatele ulic a opačně. Kriminalita je otázkou příležitosti. Pokud zvýšíme počet policistů, snížíme tím kriminalitu," uvedla Liptáková s tím, že ušetřené peníze za opravy by mohly posloužit na jiné věci.

Čištění zdí od sprejerů stojí jen letos tři miliony

Brněnský magistrát jen pro letošní rok vymezil zhruba tři miliony na čištění zdí pomalovaných sprejery. „Zdaleka to nestačí na veškeré nápisy, které se ve městě za rok urodí. Ale pokud bychom to nechali zcela bez odezvy, brzy by byla situace neúnosná," informoval náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Počet skutků neustále roste. V roce 2011 brněnská policie řešila 266 případů posprejovaného majetku města, o rok později 294 a loni už 372 skutků. „Objasníme okolo pětiny případů," sdělil ČTK mluvčí brněnské policie Pavel Šváb. Sprejeři jsou převážně muži okolo 20 let. „Výjimkou nejsou ale ani pětatřicátníci a přistihli jsme už i ženu," doplnil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Vedle posprejovaných zdí město řeší i rozbité lavičky, odpadkové koše nebo okna dopravních prostředků MHD. Jen za minulý rok dal Dopravní podnik města Brna na odstranění následků řádění vandalů necelých pět milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…