Lidovci vymysleli trik, jak vyzrát na náměstky i evropské volby

31.01.2014 8:58

Obsazování pozic náměstků na ministerstvech se pro KDU-ČSL dostalo do konfliktu s volbami do Evropského parlamentu. Hned dvě jména jsou adepty jak na funkci náměstka, tak na europoslance. Lidovci proto vymysleli šikovný trik, místo náměstků vyšlou své lidi na ministerstva prozatím jako poradce.

Lidovci vymysleli trik, jak vyzrát na náměstky i evropské volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyjednávací týmy ČSSD a KDU-ČSL

Případ se týká podle Lidových novin dvou předních politiků KDU-ČSL. Pavel Svoboda je od loňska jedničkou kandidátky do evropských voleb a zároveň adeptem na místo náměstka ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). „Pan Zaorálek si mě i přeje jako svého náměstka, což mě velmi těší," potvrdil Svoboda.

Stejný problém řeší i někdejší předsedkyně lidovců Michaela Šojdrová, která je dvojkou kandidátky a rovněž by ráda obsadila křeslo náměstkyně ministra školství. Angažmá obou zmíněných by však krátce po nástupu do funkce překřížila kampaň do europarlamentu. A lidovci se podle LN obávají, že by zdvojení funkcí u jedničky a dvojky do voleb veřejnost špatně nesla.

Velmi fikané řešení

Představitelé KDU-ČSL ale přišli s chytrým řešením, jak tomuto scénáři předejít. Do voleb by Šojdrová a Svoboda působili pouze jako poradci dotyčných ministrů. Ti jsou totiž méně vytížení a zároveň stojí více mimo zájem veřejnosti. Po volbách by pak ten, kdo se do europarlamentu nedostane, stal plnohodnotným náměstkem.

A lidovci takový plán potvrzují. „Na spadnutí" je podle šéfa strany Pavla Bělobrádka tato dohoda na Ministerstvu školství.

Kritik Evropské unie

Podle deníku je skutečným zájemcem o post europoslance podnikatel v oblasti marketingu Tomáš Zdechovský, který kandiduje ze třetího místa. Pro část voličů by ovšem podle LN mohl představovat problém, protože se k Evropské unii staví na lidovecké poměry nezvykle kriticky.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Černínský palác tak strana zatím nedokázala obsadit svými lidmi. Místopředsedkyně Zuzana Roithová přiznává, že jedním z důvodů je i oblast, kterou hodlá lidovcům přidělit Zaorálek - mělo by jít o Latinskou Ameriku, Afriku, Asii a Oceánii. „Na tohle se těžko hledají lidi," připouští politička.

O náměstcích budou jednat špičky KDU-ČSL a ČSSD v pátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…