Lidovci vyzvali premiéra k odvolání ministra Staňka. Není prý schopný a nemá důvěru lidí v kultuře

14.05.2019 20:25

KDU-ČSL vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO) k okamžitému odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Na výzvě se dnes shodl celostátní výbor strany. Staněk podle lidovců není schopný resort vést a nemá důvěru pracovníků v kultuře. O výsledku jednání celostátního výboru ČTK informovala mluvčí KDU-ČSL Denisa Morgensteinová. Odpor lidí v kultuře si Staněk vysloužil zejména tím, že v polovině dubna odvolal ředitele Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc.

Lidovci vyzvali premiéra k odvolání ministra Staňka. Není prý schopný a nemá důvěru lidí v kultuře
Foto: archiv
Popisek: Antonín Staněk (ČSSD)

Pokud Staněk nemá důvěru pracovníků v kultuře, není možné, aby ve své funkci pokračoval, uvedl předseda KDU-ČSL Marek Výborný. „My zprávy o nespokojenosti od lidí na klíčových pozicích v kultuře máme, proto jsme přistoupili k tomuto kroku. Premiér a ČSSD musejí tuto situaci neprodleně řešit, je to jejich zodpovědnost,“ dodal Výborný.
 
Staněk ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa odvolal v polovině dubna. Zdůvodnil to jejich pochybeními v hospodaření, která zjistily ministerské kontroly ve zmíněných institucích. Na Fajta ministr podal trestní oznámení kvůli autorské smlouvě na více než milion korun či kvůli dlouhodobým nájemním smlouvám uzavíraným NGP.
 
 
V kulturní obci následně vznikla iniciativa požadující Staňkovo odvolání. Petici žádající odchod ministra podepsalo dosud zhruba 7 000 lidí. V petičním výboru jsou například producent a režisér Václav Marhoul, dokumentaristka Olga Sommerová nebo ředitel Centra současného umění DOX Leoš Válka. Dnes na svou funkci rezignoval ředitel Sbírky umění 19. století a klasické moderny v NGP Otto Urban, zdůvodnil to nekompetencí ministra.
 
Babiš se Staňkem o situaci v kultuře jednal minulý týden v pondělí. Po schůzce uvedl, že situaci v NGP po Fajtově odvolání vnímá jako vážnou, kultura je ale v gesci koaliční ČSSD a on musí její rozhodnutí respektovat. Užší vedení sociální demokracie pak ve čtvrtek Staňkovi uložilo připravit do konce května výběrová řízení na šéfy obou institucí. Staněk dostal také za úkol zklidnit situaci v kultuře. Předseda ČSSD Jan Hamáček se v neděli v České televizi Staňka zastal, při odvolání podle něj postupoval správně. Odmítl nicméně říct, zda by uvítal Staňkovu demisi.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…