Lidovcům se nelíbí návrh služebního zákona. Připomíná jim ÚV KSČ

09.04.2014 18:43

Lidovci kritizují současnou podobu návrhu zákona, který by měl upravovat pracovní podmínky úředníků. Mohlo by prý dojít k velké koncentraci moci do rukou daných zaměstnanců, očekávají proto další změny.

Lidovcům se nelíbí návrh služebního zákona. Připomíná jim ÚV KSČ
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

„KDU-ČSL odmítá ten návrh, jak byl v úterý představen na jednání, protože by ve svém důsledku skutečně znamenal koncentraci úřednické moci téměř v podobě ÚV KSČ," uvedl pro iDnes.cz místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek.

Lidovci mají podle jeho slov vlastní návrh, jak by mohla novela služebního zákona vypadat. „Smyslem služebního zákona nemá být předání politické moci úředníkům, ale nastavení jasných pravidel, která budou definovat způsob fungování státní správy a její odpolitizování," míní.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Proti návrhu vystupuje i Monika Pálková, vedoucí lidovecké odborné komise ke změnám ve státní správě. „Předložené znění neumožňuje ministrovi, aby měl minimální možnost ministerstvo po věcné stránce řídit," tvrdí Pálková. „Zavádí velmi rigidní a uzavřený systém výběrových řízení na úředníky," dodává.

Podle tohoto materiálu, který dokončoval ministr bez portfeje Jiří Dienstbier, by čeští úředníci měli největší nezávislost z celé Evropy. „Bude potřeba zákon dopracovat a teprve poté jej předložit," říká Bartošek. Podle něj tak není jasné, kdy by mohl být návrh zákona hotov, protože schvalování nových pravidel se ještě prodlouží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…