Lidové noviny ohlašují další Zemanův přehmat. Se zdravicí Churchilla Hitlerovi to prý bylo úplně jinak, než tvrdil

18.04.2015 9:42

Na pravou míru uvádějí dnešní Lidové noviny jedno z kontroverzních tvrzení, kterých se prezident Miloš Zeman dopustil koncem ledna na mezinárodním fóru Let My People Live. Text se objevil s palcovým titulkem "Churchilla Zeman nařkl neprávem" hned na titulní stránce.

Lidové noviny ohlašují další Zemanův přehmat. Se zdravicí Churchilla Hitlerovi to prý bylo úplně jinak, než tvrdil
Foto: Library of Congress USA
Popisek: Jaltská konference

Jako příklad intelektuála, který prý zklamal, uváděl prezident tento údajný výrok britského ministerského předsedy Winstona Churchilla: „Kdyby můj národ postihla velká katastrofa, přál bych si, aby v jeho čele stál muž s vaší silnou vůlí,“ citoval Zeman z údajné novoroční zdravice, kterou měl Churchill v lednu 1939 zaslat samotnému Adolfu Hitlerovi. Zeman k tomu dodal, že tento dopis je notoricky známý.

Nešlo o osobní korespondenci, ale o novinový článek

List zjistil, že věc se má ale trochu jinak. Nejde prý o osobní korespondenci Churchilla s Hitlerem, ale o novinový článek s nadtitulkem Appeal to Hitler (Výzva Hitlerovi), který má charakter otevřeného dopisu, ale o Hitlerovi se v něm mluví ve třetí osobě.

Zeman prý neměl pravdu, ani co se týče data. „Článek vyšel 17. září 1937 pod názvem „Přátelství s Německem“ v londýnském večerníku The Evening Standard a Churchill v něm reaguje na obvinění goebbelsovského tisku, že je nepřítelem Německa,“ píše list s tím, že tento článek obsahuje i smířlivou pasáž, kterou Miloš Zeman ve zkomolené a zkrácené verzi citoval. „Kdyby byla poražena naše země, doufám, že bychom našli stejně odvážného zastánce, jenž by obnovil naši statečnost a vrátil nás na místo mezi národy, jež nám právem náleží,“ napsal podle deníku Churchill v narážce na Hitlerovu politickou kariéru.

Odborník: Jsem si jistý, že takový dopis Churchill nikdy nenapsal

Obdobně prý pak Churchill tento výrok převyprávěl ještě jednou, a to v listopadu 1938, v deníku The Times.

Noviny také tvrdí, že je nepředstavitelné, že by se Churchill obrátil na Hitlera osobním dopisem, jak prezident tvrdil. „Jsem si jistý, že Churchill nikdy takový dopis nenapsal,“ potvrdil deníku Richard Toye, profesor historie na University of Exeter, který o zmíněném britském politikovi napsal dvě monografie.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…