Lidové noviny šijí do Mládka kvůli Rusku. A prozrazují, komu Schwarzenberg uťal hlavu

31.08.2013 8:06

Stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD) v rozhovoru pro české vysílání Hlasu Ruska chválil nadějné vyhlídky na posílení česko-ruského obchodu a bratrství. Má se tak stát poté, co předčasné volby vyhraje levice a nastoupí nová vláda. Dodal, že dosud tomu bránil jako žába na prameni exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Podle novináře Ondřeje Štindla se jedná o nejpatafyzičtější výklad historie. Napsal to v komentáři pro Lidové noviny.

Lidové noviny šijí do Mládka kvůli Rusku. A prozrazují, komu Schwarzenberg uťal hlavu
Foto: red
Popisek: Miloš Zeman, ilustrační koláž

Mládek prohlásil, že Schwarzenberg nejspíš pokračoval v politice vysoké rakouské šlechty, která nechtěla, aby fungovaly slovanské federace, a měla radost, když se rozpadly – jugoslávská, československá a sovětská.

Zmíní v Hlasu Turecka „skandální“ vyobrazení na erbu Schwarzenberga?

Podle Štindla je zarážející, jakou míru neznalosti Mládek projevil. Nejspíš se chtěl zavděčit posluchačům a jejich postojům.

Zajímavý proto bude rozhovor Mládka například pro „Hlas Turecka“, pokud by existoval. V něm by mohl zmínit fakt, že Schwarzenberg má na svém rodovém erbu uťatou hlavu Turka.

Plusové body za naštvání správných lidí

Mládek ale nejspíš projevil postoj, který odpovídá sílícímu a populárnímu trendu. V jeho duchu se nese i rozhodnutí vyslat do Moskvy jako ambasadora nositele titulu Hrdina SSSR.

Po volbách se tento trend velmi pravděpodobně stane dominantní. Alespoň u levicových stran. Mládek si byl nejspíš dobře vědom toho, co říká. Jeho sympatizanti by ho za volné nakládání s historickými fakty nekritizovali. A pokud by se ozval někdo z protistrany, tím lépe. Za naštvání správných lidí jsou vždy plusové body.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…