Lidovec Bartošek: Nepochybuji o osobnosti Babiše, ale toto je příliš velké pokušení

04.05.2015 22:36

Místopředseda KDU-ČSL, místopředseda sněmovny Jan Bartošek a místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Jan Volný (ANO) v pondělních Událostech, komentářích České televize debatovali o zavedení elektronické evidence tržeb. Opravdu nám tolik pomůže, jak tvrdí ministr financí Andrej Babiš (ANO), nebo by její zavedení mohlo přinést řadu problémů, jak v poslední době stále hlasitěji říkají lidovci?

Lidovec Bartošek: Nepochybuji o osobnosti Babiše, ale toto je příliš velké pokušení
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

„My na koaličních radách opakovaně říkáme, že máme výhrady k elektronické evidenci tržeb,“ konstatoval hned na úvod Bartošek, podle něhož by bylo správné, aby si živnostníci mohli stáhnout zdarma potřebný software z internetu. Volný to považuje za zbytečné, protože jde o banalitu. Podnikatelé navíc mohou pracovat s různými systémy evidence, a je otázkou, zda by je stát měl nutit do jednoho.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Podle Bartoška by mělo být také v zákoně stanoveno, na koho se budou v případě EET vztahovat výjimky. Volný má ale za to, že by bylo lepší, kdyby se to stanovovalo na finančních úřadech. Poslední slovo by tak fakticky mohl mít ministr financí Andrej Babiš (ANO). A v tom je podle Bartoška problém. „Byť nepochybuji o osobnosti Andreje Babiše, toto pokušení může být až příliš veliké,“ varoval Bartošek.

Volný ale trval na svém. Podle něj je důležité, aby se podařilo elektronickou evidenci prosadit, protože nám na daních utíká až 100 miliard a s tím je třeba něco dělat. Bartošek obratem prohlásil, že EET rozhodně nezachrání celých sto miliard, o nichž nejednou mluvil Babiš, ale např. také Nejvyšší kontrolní úřad.

Faktem také je, že se Andreji Babišovi příliš nedaří vybírat daně. Podle Volného je to ale tím, že se ještě nestihla projevit už přijatá či chystaná opatření. V roce 2015 prý tedy není čas na zvyšování korporátních daní. Bartošek ale upozornil, že se Babiš zavázal k lepšímu výběru daní přímo v koaliční smlouvě. Pokud se mu to nedaří, bude to problém pro celou vládu. To uznal i Volný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…