Lidovec Gabal: Rusko má své zelené mužíčky i u nás. Pobíhají tu s aktovkami plnými bankovek

25.08.2014 8:52

Česku hrozí na summitu NATO ostuda. Vydáváme totiž na obranu méně, než jsme spojencům slíbili, a navíc se u nás ani nevede zásadní strategický dialog. Upozorňuje na to v rozhovoru pro Idnes.cz místopředseda sněmovního výboru pro obranu, lidovecký sociolog Ivan Gabal. Ten rovněž řekl něco o Rusku, z něhož má sám strach, v jeho generaci prý zcela pochopitelný.

Lidovec Gabal: Rusko má své zelené mužíčky i u nás. Pobíhají tu s aktovkami plnými bankovek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Gabal

„Bezpečnostní situace se velice rychle a zásadně zhoršila a patrně nejde o přechodnou krizi, ale o hlubší a dlouhodobější kvalitativní změnu bezpečnostního prostředí,“ zdůrazňuje poslanec v rozhovoru pro Idnes.cz. Mnozí, kteří vykládali, že Severoatlantická bezpečnostní aliance již není potřebná, podle něj nyní vidí, že je to přesně naopak.

Množící se konflikty po celém světě, které NATO musí řešit, podle Gabala vyžadují razantní zvýšení schopnosti obrany všech členských států, včetně ČR. „Nelze se divit Američanům, kteří platí více jak 70 procent výdajů, že jim už dochází trpělivost,“ zdůrazňuje.

Zeměpisně nejblíže je nám konflikt na Ukrajině, přičemž Gabal zdůrazňuje, že tato země se ve vztahu k NATO a EU přestala chovat jako předvídatelný partner. „Ruské chování je až nepřátelské, a pokud došlo i na ozbrojenou anexi území sousedního státu, je také právně neobhajitelné a neakceptovatelné,“ připomíná události na Krymu. Moskva podle něj navíc podporuje násilný separatismus, a to v bezprostřední blízkosti Evropy.

„Není to možné přehlížet a nelze to považovat za momentální poklesek, který se napraví,“ zdůrazňuje. Gabal tedy doporučuje zajistit si obranu pro případ, že by Rusko ve svých expanzivních tendencích pokračovalo. „Musím osobně říci, že narůstající rozpory mezi slovy a skutky Kremlu, robustní, nepravdivá a pomlouvačná propaganda, to vše ve mně vzbuzuje ošklivé historické reminiscence, kterých se nikdo z naší generace nemůže zbavit,“ dodává. Podle něj dnes není problém to, že Rusko vnímáme postaru, ale to, že se ono postaru - tedy imperiálně - chová.

Místopředseda branného výboru si stěžuje, že se u nás, na rozdíl od západních zemí, vůbec nevede mezi politickými silami „strategický dialog“. Ohledně zapojení českých vojenských jednotek je však prý třeba zůstat realistou. „Bezmála dekádu jsme vojenské výdaje snižovali až pod únosnou hranici a vytvořili jsme si velké vnitřní nedostatky, deficity a improvizací i chyby, špatná rozhodnutí, někdy i rozhodnutí více než podezřelá,“ zdůrazňuje, proč budeme vždy závislí na spojencích.

Navíc prý musíme čelit ze strany Ruska zcela nové výzvě „zelených mužíků“, tedy neoznačených vojáků, kteří se prezentují jako místní domobrana. „Oni zelení mužíčci neběhají jen s kalašnikovem a v ruských maskáčích, leckde nosí oblek a mají aktovky napěchované bankovkami,“ varuje sněmovní sociolog dále.

Na chystaném summitu NATO nám podle něj hrozí velká ostuda. Zatímco jiné země zvyšují výdaje na obranu, u nás prý hrozí, že kvůli růstu HDP klesne podíl obranných výdajů na pouhých 1,1 procenta. Navíc jsme podle něj skutečně přijali mezinárodní závazek dávat na obranu minimálně dvě procenta, a teď se neumíme dohodnout, jak toho dosáhnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…