Lidovec po útoku na Londýn: Teroristy na ulici nechytíme. Musíme je chytit už když sedí u počítače

22.03.2017 23:13

Místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), členka sněmovních výborů pro obranu a bezpečnost Jana Černochová (ODS), předseda stálé komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství a člen bezpečnostního výboru Bohuslav Chalupa (ANO) a europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) debatovali ve středečních Událostech, komentářích o teroristickém útoku před branami britského parlamentu. Byla to poutavá debata.

Lidovec po útoku na Londýn: Teroristy na ulici nechytíme. Musíme je chytit už když sedí u počítače
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Podle Černochové se znovu ukázalo, že Británie nešla dobrou cestou ohledně zbraňové politiky.

„Obávám se, že Velká Británie dala přednost mírové politice a otevřela cestu k projednání té směrnice o zbraních. Když si v Británii chcete uspořádat zahradní párty, tak si musíte koupit plastové příbory v obchodě,“ rozčilovala se hned v úvodu dáma. Poslankyně je toho názoru, že policie a armáda prostě nemohou být absolutně všude, což se potvrzuje při každém takovém teroristickém útoku. Podle Černochové bychom měli jít spíše cestou Izraele. 

Chalupa dal své předřečnici jasně za pravdu. Nechápavě kroutil hlavou nad tím, proč Evropa odzbrojuje sama sebe. „Já mám obavy, že v EU nejsou na rozhodujících postech bezpečnostní odborníci, a proto ta EU vypadá tak, jak vypadá,“ shrnul smutně Chalupa.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Konečná konstatovala, že to všechno není jen o zbraních, ale také o výměně informací v rámci tajných služeb. „Ve směrnici o zbraních jsme prohráli,“ konstatovala Konečná a teď je podle komunistky na nás, abychom s touto skutečností nějak pracovali. Pokud se bavíme jen o zbraních, je to podle Konečné nepřijatelné zjednodušení. „Jak je možné, že si Finové uměli vyjednat výjimku a my jsme to neuměli?“ ptala se Konečná. 

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

K tématu se vyjádřil také Jan Bartošek, který v první řadě vyjádřil soustrast rodinám obětí teroristického útoku. Posléze konstatoval, že větší množství zbraní ve společnosti ještě nemusí vést k vyšší bezpečnosti v ulicích. Musíme vědět, že absolutní ochranu před teroristickými útoky si nemůžeme zajistit vůbec nikdy. Na druhé straně připomněl, že Česká republika byla nedávno označena za jednu z nejbezpečnějších zemí ve světě.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Také Bartošek konstatoval, že by celá EU měla chránit společný prostor. Poslanec zalitoval, že především v poslední době řada států řeší situaci jen na svém území, ale my bychom podle lidovce měli chránit celé území EU a její hodnoty.  

Musíme teroristy podchytit už u počítačů. Když vyjdou na ulici, už je pozdě, varoval Bartošek

„Radikalizace lidí mnohdy probíhá doma u počítačů. My potřebujeme monitoring dat, sběr dat a zachycení lidí už na počátku procesu jejich radikalizace. My potřebujeme monitorovat radikalizaci lidí na sítích. Když budeme odchytávat teroristy až na ulici, tak to už je pozdě,“ varoval Bartošek.

Když se ke slovu znovu dostala Jana Černochová, opět tvrdě zaútočila na EU. „Ona celkově ta politika EU, která se zejména díky levicovým vládám posunula jen k lidským právům, ale už ne k povinnostem,“ udeřila dáma. „Já souhlasím s kolegyní Konečnou, že to není jen o zbraních, ale o celkové evropské politice.“

„Naši sousedé, evropští politici, nám nesmějí lhát. Když si vzpomenete na výroky paní Merkelové v době, kdy všichni uprchlíci ještě možná nebyli rozhodnuti odejít do střední Evropy, tak ona je de facto pozvala. A díky tomu se dnes po celé EU pohybují lidé, o kterých my nic nevíme,“ pálila dál Černochová.

Tvrdý střet Chalupy s Konečnou: O Jourovou

K dovršení všeho zlého prý teď ještě německá vláda počítá s tím, že přijme další uprchlíky, když ještě nezvládla první vlnu. A když ji nezvládla, chce navíc některé migranty poslat k nám, rozčilovala se politička ODS. Konečná i Chalupa jí dali za pravdu. Poslanec hnutí ANO apeloval na předsedu vlády Bohuslava Sobotku, aby se na jednání premiérů EU zvedl ze židle a řekl všem, že Evropská komise smí postupovat jen „odsaď podsaď“.

V tu chvíli si však vzala slovo Konečná a Chalupovi zasadila slovní políček.  

„Vy tam máte svoji paní Jourovou, co vy tady po nás chcete? Vy mi tady dnes budete říkat, co za vás mají dělat jiní? To vy jste si za hnutí ANO nominovali eurokomisařku Jourovou a vy ji dnes kritizujete? Já to dělám od počátku, ale já jsem pro ni nehlasovala,“ vmetla Konečná do tváře Chalupovi.

Ten se bránil, že apeloval na všechny české europoslance, aby nahlas vyjadřovali své názory.

Poslední slovo k tématu dostal Jan Bartošek. Nijak nerozporoval, že se EU bude muset změnit, ale obratem doplnil, že bychom měli být pevnou součástí EU a nabízet lidem naději.

„Já jsem pevně přesvědčen o tom, že máme být pevnou součástí Evropské unie, že patříme na Západ, a ne na Východ. Já říkám, přestaňme jen kritizovat a přinesme také nějaké konkrétní návrhy. Myslím si, že politici mají také přinášet naději. Já jsem pevně přesvědčen, že EU má budoucnost, já jsem přesvědčen, že EU tuto situaci zvládne,“ uzavřel debatu k bezpečnostní situaci v EU Bartošek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…