Lidovecký Herman řádil na Primě: Vy komunisti jste církvím všechno vzali, a pak jste to zdevastovali

10.11.2013 12:40

K nejhlasitějším kritikům povolebního dění, zejména vnitrostranickým sporům v ČSSD, patří komunisté. A nic na tom nezměnila ani rezignace místopředsedů strany, účastníků lánské schůzky Michala Haška, Jeronýma Tejce a Zdeňka Škromacha. „Jejich odstoupení ještě nedává záruku sebereflexe,“ prohlásila místopředsedkyně ÚV KSČM Miloslava Vostrá v nedělním pořadu Partie na televizi Prima.

Lidovecký Herman řádil na Primě: Vy komunisti jste církvím všechno vzali, a pak jste to zdevastovali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ředitel ÚSTR Daniel Herman

Podle Vostré totiž prý neexistuje žádná záruka toho, že se podobné tlaky nezačnou uvnitř ČSSD vyskytovat znovu. „Přála bych si, aby své vnitrostranické spory odsunuly stranou. Ale zatím žádnou jistotu dlouhodobé stabilizace nevidím,“ povzdychla si.

Právě se sociálními demokraty totiž nachází komunisté největší shodu ve svém volebním programu. Vostrá je však nyní obviňuje z toho, že svým chování diskreditují celou politickou scénu. „Místo nastartování tolik slibované změny přihlížíme tomu, jak si vítězná strana řeší stranické problémy,“ opřela se do nich. A to prý ještě navíc pouhý den po volbách, což považuje za velmi nešťastný krok.

Moderátor pořadu Jan Punčochář nadhodil, že se KSČM po volbách ocitla na vedlejších kolejích, neboť i přes umístění na třetím místě s ní zřejmě nikdo vládní spolupráci domlouvat nebude. Takové tvrzení ale Vostrá odmítla. „Jsme jediná parlamentní strana, která navýšila své mandáty. Prožíváme nyní hlavně zklamání z toho, že se dva týdny přešlapuje na místě,“ odvětila.

Jedním dechem dodala, že komunisté v současné době nezahálí. Na úterý je naplánováno zasedání poslaneckého klubu a navíc podali dva návrhy zákonů, a to o odložení účinnosti občanského zákoníku a vyjmutí Pražského hradu z církevních restitucí. A připravené mají i další návrhy, například ohledně majetkových přiznání.

Herman: Do vlády se nám moc nechce

Druhý host pořadu, poslanec za KDU-ČSL Daniel Herman, souhlasil s Vostrou v tom, že dění v ČSSD poškozuje celou zemi. „Všichni bychom měli sociálním demokratům držet palce, aby se co nejrychleji konsolidovali,“ popřál jim. Nastal podle něj už nejvyšší čas, kdy by se všechny politické strany měly dát do práce pro dobro lidí.

Zároveň však přiznal, že lidovci se do vlády příliš neženou. „Upřímně se nám do koalice moc nechce. Ale pokud tu bude reálná možnost pracovat ve prospěch občanů a země, nebudeme se jí samozřejmě zříkat,“ prohlásil.

Na čem se však Herman s Vostrou skutečně neshodli, bylo téma církevních restitucí, v němž každý z nich zastává úplně opačný postoj. Zatímco komunisté plánují dát hlavy dohromady a jednat o tom, zda je zákon dobře sepsaný, pro lidovce už je tato problematika zcela uzavřená.

„Nemyslíme si, že ten zákon je dobrý, a 81 procent občanů nám dává za pravdu,“ uvedla Vostrá s tím, že o církevních restitucích už jednala i se sociálními demokraty, proto doufá, že z jejich úst uslyší návrhy na změnu.

Lustrační zákon je přežitek, míní Vostrá

„Je velmi zvláštní, že to říká zrovna KSČM, která církvi všechen majetek vzala a zdevastovala,“ odpověděl jí Herman a odkázal na rozhodnutí Ústavního soudu, podle něhož je majetkové vyrovnání s církvemi zcela v souladu s českým právem. „Myslím si, že je špatně, když funguje zákon, proti kterému je i drtivá většina občanů. Vrátit se k němu a dát mu jasná pravidla, to není nic proti ničemu,“ stála si za svým Vostrá. Herman jí vzkázal, že k provedení zákonů by se neměli tolik vyjadřovat občané, jako odborníci, například politologové a právníci.

Spor se rozhořel i nad požadavkem prezidenta Miloše Zemana, aby ministři budoucí vlády měli lustrační osvědčení. Herman si pochvaloval, že Zeman v této problematice zaujal skutečně státnický postoj. „Je to určitá forma obrany společnosti před určitými lidmi, kteří mají pochybnou minulost spojenou s represivní minulostí komunistického režimu. Takové věci jsou je nepromlčitelné,“ prohlásil a připomněl, kolik obětí má komunistický režim na svědomí. Vostrá však tento zákon označila za diskriminační. „Ti mrtví, to neudělala ideologie, ale lidé. Je přežitý a měl by být zrušen,“ zdůraznila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…