Lidovecký europoslanec: Vždyť kvóty neplní většina zemí, jen my, Češi, o tom vykládáme. Hrajeme si na husity

15.06.2017 8:02

Europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL), si v rozhovoru s Lubošem Palatou ve čtvrteční MF Dnes posteskl, že si Češi zase jednou hrají na husity. Tím si však v EU škodí, byť to teď ještě možná nechápou.

Lidovecký europoslanec: Vždyť kvóty neplní většina zemí, jen my, Češi, o tom vykládáme. Hrajeme si na husity
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslanec Evropského parlamentu Pavel Svoboda na besedě v Hradci Králové

Evropská komise zahájila řízení s Českou republikou, protože nepřijímáme uprchlíky na základě předem dohodnutého systému kvót. To nedělá celá řada zemí, jenže Česká republika má potřebu to hlasitě vytrubovat do světa a psát to na papír.

„Samozřejmě, že je to zbytečné. Kvóty neplní naprostá většina členských států EU. To jenom my pociťujeme potřebu populisticky ještě přijímat vládní usnesení. Je před volbami některé vládní strany měly potřebu říci svým voličům, že my se husitsky postavíme proti všem,“ posteskl si v rozhovoru Svoboda s tím, že lidovečtí ministři v české vládě se zdrželi hlasování.

„My jsme navíc, hlavně tím, že jsme usnesením vlády potvrdili Evropské komisi písemně, že nikoho nepřijmeme, už v podstatě nedali Bruselu šanci, aby nás do té skupiny zemí, s nimiž bude zahájeno řízení, nezařadili,“ doplnil europoslanec.

Zahájené řízení může trvat i déle než rok. Evropská komise nás napřed vyzve k nápravě, tedy v podstatě ke slovnímu ujištění, že nějaké uprchlíky přece jen přijmeme. Teprve pokud se nápravy nedočká, řízení bude pokračovat. Může se nám také stát, že se ocitneme na okraji Evropské unie, což bude problém.

„Všechny velké politické výzvy mají evropský rozměr. A proto bychom se měli bavit i ve volbách o tom, jestli chceme být v Evropské unii v tom jádře, které bude tyto věci řešit a rozhodovat o nich, nebo někde na okraji,“ varoval Svoboda.

Pár slov přidal svoboda i k Brexitu. Nedávné volby oslabí království při jednání s EU. Na první pohled bychom z toho mohli mít radost, jenže podle Svobody není důvod se radovat.

„Problém je, že premiérka Theresa Mayová má po volbách ještě horší pozici než před nimi. Při vyjednáváních s EU bude muset brát v potaz i ty nejradikálnější protiunijní politiky ve své konzervativní straně, protože jí půjde doslova o každý poslanecký hlas. A to jí nedává téměř žádné vyjednávací pole v rozhovorech s Unií, což je další komplikace, ze které nemůžeme mít radost. Ani tu škodolibou,“ varoval Svoboda.

Stejně opatrní bychom měli být i v hodnocení francouzských voleb. Prezident Emmanuel Macron sice vystupuje proevropsky, ale současně chce chránit francouzský pracovní trh, což pro ostatní evropské země představuje problém.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…