Rusové nás zabíjejí, tak jdeme na Asada. Syrští sunnité volají po akci

13.10.2015 6:45

Šéf radikální sunnitské fronty An-Nusrá abú Muhammad Džulání vyzval povstalce k vystupňování útoků na bašty alavitské vládnoucí menšiny syrského prezidenta Bašára Asada. Podle Džuláního to má být odpověď na to, že Rusové v zemi bezhlavě zabíjí sunnity. Své poselství zveřejnil na serveru YouTube, uvedla v noci na dnešek agentura Reuters.

Rusové nás zabíjejí, tak jdeme na Asada. Syrští sunnité volají po akci
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

„Není jiná možnost než vystupňovat bitvu a cílit na alávistká města a vesnice v (governorátu) Latákíja. Obracím se na všechny frakce, aby každý den zasahovaly jejich vesnice stovkami raket tak, jako to oni činí sunnitským městům a vesnicím,“ řekl Džulání.

Ruská intervence je odsouzena k selhání

Prohlásil také, že ruská vojenská intervence, jejíž cílem je zachránit Asadův režim před pádem, je odsouzena ke stejnému selhání, kterým skončila vojenská podpora Íránu a libanonského radikálního hnutí Hizballáh.

Džulání rovněž prohlásil, že ruské letecké údery prakticky nemíří na teroristické hnutí Islámský stát (IS), ale na povstalecké skupiny, které na sebe nejvíce vážou Asadovy vojenské síly. „Jasně vědí, že Islámský stát neohrožuje režim, neboť území pod jeho kontrolou nesousedí s centrálními oblastmi režimu,“ dodal k ruským náletům.

Ruskou intervenci Džulání označil za novou křížovou výpravu z Východu, ke které se Moskva odhodlala až po sérii vojenských úspěchů, které ohrozily Asada. Zároveň řekl, že válka v Sýrii přiměje Rusy zapomenout na hrůzy, kterým čelili během sovětské invaze do Afghánistánu.

An-Nusrá, které se hlásí k teroristické organizaci Al-Káida, je vedle konkurenční IS nejdůležitější džihádistickou skupinou v zemi. USA a další západní státy ji zařadily na seznam teroristických skupin. Ovládá provincii Idlib na severozápadě země, kde spolupracuje s dalšími rebelskými formacemi, přítomna je i v Halabu či na jihu země.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…