Lídři ANO: Hnutí potvrdilo svoji pozici na české politické scéně

26.05.2014 6:17

Volby podle lídra vítězného ANO Pavla Teličky potvrdily postavení hnutí na české politické scéně. Podle předsedy Andreje Babiše obhájilo svou pozici. ANO vzhledem k výsledkům voleb trvá i nadále na svém kandidátovi na eurokomisaře, kterým je Telička, řekl Babiš novinářům. Před vyhlášením výsledků připouštěl, že pokud by zvítězila TOP 09, nebránil by se nominaci lídra TOP 09 Luďka Niedermayera.

Lídři ANO: Hnutí potvrdilo svoji pozici na české politické scéně
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Telička

Podle Babiše by měla sociální demokracie uznat, že Telička je lepší kandidát. ČSSD by na místě eurokomisaře ráda viděla exministra financí Pavla Mertlíka. Babiš se domnívá, že nejlepší by bylo, kdyby se kandidáti na eurokomisaře utkali ve veřejné debatě, kde by předvedli mimo jiné své jazykové znalosti.

ANO ve volbách posílilo na úkor sociální demokracie, která v podzimních sněmovních volbách zvítězila, a mohlo by tak chtít posílit i vliv ve vládní koalici. Babiš to ale odmítl. Zopakoval, že výsledek podle něj nebude mít vliv na domácí politickou situaci. "Je to pro nás příjemné potvrzení, že nejsme projekt na jedno použití," konstatoval Babiš.

Babiš je přístupem některých spolustraníků k eurovolbám zklamán

Uvedl, že jeho hnutí mělo větší potenciál. Řekl, že je přístupem některých svých kolegů ke kampani zklamán. Podle něj nepřikládali těmto volbám velký vliv a soustředili se spíše na podzimní komunální volby. Se zástupci hnutí si to chce příští víkend vyříkat.

Podle Teličky zisk pátého mandátu ANO unikl tím, že se do Evropského parlamentu dostali Svobodní, kteří jsou zatím neparlamentní stranou. Vliv podle Teličky měla i nízká účast, kdy v Česku k volbám přišlo jen 18,2 procenta lidí. Telička řekl, že je ze zisku čtyř mandátů "lehce posmutnělý", ale i tak výsledek považuje za úspěch. "Je to pro mě závazek, těším se na to," řekl novinářům.

Vicepremiér Babiš si myslí, že nízká volební účast je způsobena mimo jiné tím, že politici v minulosti mluvili převážně o negativech členství v unii a strany posílaly do Bruselu "odložené" politiky. Doufá, že se to zvolením nových europoslanců změní.

ANO získalo 16,13 procenta hlasů. Strana TOP 09 obdržela 15,95 procenta, ČSSD 14,17 procenta, KSČM 10,98 procenta, KDU-ČSL 9,95 procenta a ODS 7,67 procenta hlasů. Europoslance má i Strana svobodných občanů, která získala 5,24 procenta hlasů. Vítězné ANO dostalo v eurovolbách čtyři mandáty stejně jako ČSSD a TOP 09. KSČM a KDU-ČSL mají po třech mandátech, ODS dva a Svobodní jeden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…