Lídři EU se nedohodli na obsazení předních unijních funkcí

17.07.2014 6:27

Premiéři a prezidenti členských zemí Evropské unie se v noci na dnešek nedohodli na obsazení pozic stálého předsedy vrcholných schůzek a šéfa unijní diplomacie. O tom, kdo v nadcházejících letech získá oba přední posty, budou zástupci osmadvacítky jednat znovu na konci srpna. "Nebyla nalezena potřebná politická a geografická rovnováha," řekl ČTK k výsledkům jednání dobře informovaný zdroj.

Lídři EU se nedohodli na obsazení předních unijních funkcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Už před summitem bylo zřejmé, že se největší spor povede o funkci vysokého představitele EU pro zahraniční politiku. Itálie do funkce prosazovala svou ministryni zahraničí Federiku Mogheriniovou. Proti její nominaci se ale stavěly především země střední a východní Evropy, které Mogheriniovou považují příliš vstřícnou vůči Rusku.

Představitelé osmadvacítky také měli jednat o tom, kdo vystřídá v úřadu "evropského prezidenta", tedy stálého předsedu summitů, Hermana Van Rompuye. Nejčastěji v této souvislosti padalo jméno dánské premiérky Helle Thorningové-Schmidtové, která ale dnes odmítla tvrzení, že je kandidátkou na tuto funkci.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…