Lídři EU se v noci pořádně pohádali kvůli uprchlíkům. Ozval se i Babiš

15.12.2017 9:10

V Bruselu se sešli lídři členských států EU, aby se pokusili najít řešení migrační krize. Ukázalo se však, že rozpory, které mezi politiky vypluly na povrch už před dvěma lety, stále přetrvávají. Podle agentury Reuters se do sebe evropští politici pořádně obuli.

Lídři EU se v noci pořádně pohádali kvůli uprchlíkům. Ozval se i Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

V roce 2015 zasáhla Evropskou unii naplno migrační krize. Do Německa dorazilo přes milion migrantů. Dnes už to tak zlé není. Rozpory mezi politiky v tom, jak celou krizi řešit, však stále přetrvávají. Ukázalo to jednání evropských lídrů v Bruselu.To začalo ve čtvrtek večer, protáhlo se až do pátečních ranních hodin a politici se shodli především na tom, že se neshodnou.

„Máme před sebou ještě spoustu práce. Naše názory se nezměnily," oznámila po jednání německá kancléřka Angela Merkelová. Nový český premiér Andrej Babiš (ANO) řekl novinářům, že jednání bylo „docela bouřlivé“. Jedním dechem také doplnil, že velmi agresivně vystupoval především řecký předseda vlády Alexis Tsipras. Sluší se dodat, že Řecko je spolu s Itálií zasaženo migrační krizí nejvíc.

Na jednání se ukázalo, že nový český premiér Babiš a nový polský premiér Mateusz Morawiecki stojí bok po boku se svým maďarským kolegou Viktorem Orbánem a slovenským premiérem Robertem Ficem. Tito předsedové vlád podle agentury Reuters přesvědčovali své kolegy, že jejich země nemohou přijmout velké množství uprchlíků. Především těch muslimských. Proto zásadně odmítli debatu o kvótách na povinné přerozdělování migrantů.

Italský premiér Paolo Gentiloni však trval na tom, že kvóty je nezbytné zavést. Považuje je za naprosto nezbytné. Naproti tomu předseda Evropské rady Donald Tusk se postavil proti systému kvót. Prohlásil, že systém kvót selhal a je třeba ho opustit. I proto, že EU rozděluje. Německá kancléřka Angela Merkwelová však za tento názoru Tuskovi vyčinila. Zdůraznila, že ona to vidí jinak.

Nejmocnější dáma poznamenala, že si jednotlivé státy nemohou vybírat solidaritu selektivně. Merkelové ocenila, že se země střední Evropy shodly na tom, že pošlou stovky milionů korun na zlepšení situace v Libyi. To je správný krok, ale podle Merkelové sám o sobě nestačí. Fakt, že pošlou peníze do Afriky země stření Evropy, prý nezbavuje pomoct ostatním zemím i s návalem uprchlíků v EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…