Lídři vládní koalice budou hledat smír ohledně reformy policie

15.06.2016 6:13

Dohodovacím řízením se dnes ráno pokusí strany vládní koalice ukončit týden sporů o reformu policejní struktury. O jednání požádal minulou středu vicepremiér Andrej Babiš (ANO), změny jsou podle něj absolutně nepřipravené. Na zasedání Bezpečnostní rady státu se v úterý večer politici a vedení policie a žalobců dohodli na měsíčním odkladu plánované reorganizace, aby bylo možné vypořádat připomínky. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) je to ale v určených termínech nemožné.

Lídři vládní koalice budou hledat smír ohledně reformy policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) reformu nepodepíše před dnešním jednáním koalice. Kdyby tak učinil, považoval by to Babiš za flagrantní porušení koaliční smlouvy.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dostal v úterý večer na Bezpečnostní radě státu příslib, že jeho připomínky budou do reformy zapracovány. Její spuštění vnitro posune na začátek srpna. Zeman si po jednání rady stěžoval, že obsah reformy stále do detailu nezná, ale ocenil, že se debatu podařilo dostat do věcné roviny.

Hnutí ANO vadí mimo jiné záměr policejního vedení, aby se protikorupční útvar a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) sloučily v Národní centrále boje proti organizovanému zločinu. ANO plán kritizuje jako nepřipravený a vedený snahou odstranit šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, který v pátek kvůli chystaným změnám rezignoval.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…