Lidský dobytek, svině... Drsná zpověď Petra Nečase

25.07.2013 9:28

Od večera, kdy policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu vtrhli na Úřad vlády a pozatýkali osm lidí včetně jeho nejbližší spolupracovnice, se Petr Nečas v médiích příliš neukazoval. Jeho velký rozhovor pro týdeník Reflex však přinesl řadu ostrých výroků, jimiž bývalý premiér útočí na policisty a státní zástupce. Jedná se podle něj o jakobínskou inkvizici, která zde chce vytvořit Českou prokurátorskou republiku. Metodami skvěle osvědčenými v komunistické vojenské prokuratuře.

Lidský dobytek, svině... Drsná zpověď Petra Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Hned v úvodu rozhovoru bývalý premiér Petr Nečas prohlásil, že již není předsedou vlády, a proto se nemusí vyjadřovat tak uměřeně jako ve funkci. A své ambici dostál prakticky ihned. „Když proti vám stojí lidský dobytek a svině, může se stát cokoliv,“ zahájil zostra. A aby bylo zřejmé, koho má na mysli, doplnil, že někteří prokurátoři jsou dnes schopni zneužít úplně všeho.  

Pak se rozpovídal o tom, že právě na něm si lidé, kteří chtějí Českou republiku transformovat na Českou prokurátorskou republiku, chtěli vyzkoušet, že mohou sestřelit úplně každého. „Vždyť já a Jana Nagyová jsme byli objekty soustavné šikanózní péče Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a některých vrchních státních zástupců z Olomouce v čele s panem Bajgerem už od podzimu 2011,“ pokračoval.

Žalobci prý pod různými záminkami mapovali jeho činnost, například když zcela nesmyslně vyslýchali Janu Nagyovou kvůli odhalení utajeného svědka v kauze Pandur, a vyptávali se jí na otázky, které s případem nesouvisely, ale mapovaly činnost předsedy vlády a jeho sekretariátu. Celou věc prý sice řešil s představiteli policie, ale nepřikládal jí takovou důležitost. Až po zadržení Jany Nagyové mu prý došlo, k čemu to všechno směřovalo.

Rukopis komunistických vojenských prokurátorů

Redaktoři Reflexu pak expremiérovi nabídli spekulaci, že v celé věci mohl hrát roli fakt, že Vrchní státní zastupitelství v Olomouci je tradičně baštou bývalých vojenských prokurátorů. Nečas uvedl, že o této souvislosti nepochybuje. „V celé kauze je cítit silný rukopis komunistických vojenských prokurátorů, k nimž měli státní zástupci Ištvan a Bajger vždy blízko,“ prohlásil Nečas a zmínil osobu Igora Stříže, bývalého vojenského prokurátora a dnes náměstka nejvyššího státního zástupce, který dlouhá léta působil na olomouckém vrchním zastupitelství jako náměstek Ivo Ištvana.

„Řada právníků mě upozornila na způsob, jímž jsou pospojovány různé paralelní příběhy do obrazu obrovského spiknutí,“ pokračoval bývalý předseda vlády v šokujících odhaleních. „Dřív se to zdůvodňovalo slovy, že je to síť imperialistických nebo sionistických agentů a protistátní spiklenecké centrum. Dnes máme klientelistickou síť nebo mafiánské centrum. Celý ten policejně prokurátorský slovník je velmi podobný,“ dodal.

Pak potvrdil informaci Reflexu, že státní zástupce Bajger údajně velmi tvrdě tlačil na ostravského soudce, který rozhodl o vazbě pro osmičku obviněných kolem Nagyové. Ten prý původně uvalení vazby odmítal.

Nebyla to žádná "sekretářka"

Pak se rozhovor stočil na osobu Jany Nagyové a její roli na Úřadu vlády. Nečas se především ohradil, aby se o ní nemluvilo jako o „sekretářce“. „Patřila mezi hlavní úředníky, spadaly pod ni tři odbory,“ protestoval. Pak však připustil, že si on i Nagyová byli vědomi, že se dopustili nepřípustného propletení osobního a pracovního života.

„Ale všem, kteří se nad tím chtějí pohoršovat, vzkazuji: Kdo jsi bez viny, hoď kamenem. Mezilidské vztahy většinou vznikají na pracovištích,“ uvedl, načež vyjmenoval téměř všechny své předchůdce, kteří si prý všichni našli svou současnou partnerku „na pracovišti“. On s Nagyovou prý byli připraveni situaci řešit, a to tak, že ona by odešla a Nečas oznámil, že po příštích volbách úplně odejde z politiky.

Jenže státní zástupci prý o tomto plánu díky odposlechům věděli, a proto celou akci museli urychlit. V budoucnosti očekává, že útoky na jeho osobu budou pokračovat. „Očekávám dehonestující kampaň, řízené úniky z odposlechů a sledování, aby nás znevěrohodnili, včetně věcí ze soukromí,“ odhaduje. Podle něj jsou už dnes policisté a žalobci schopni oddělat kohokoliv. „Ukážou na vás prstem a prostě vás zaříznou. Říkám to s plnou vážností a dodávám, že se to může stát komukoliv,“ prohlásil ostře.

Podle Nečase v Česku existuje silná společenská nálada po zatýkání. „V jejím centru je umělý fetiš antikorupčního boje,“ prohlašuje. Tento boj je podle něj nezbytný, ale pokud zatlačí všechno ostatní do pozadí, může společnost zničit. „Vzniká zde antikorupční jakobínská inkvizice, jež může ohrozit občanské svobody,“ varoval expremiér závěrem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…