Liglass chce dál s kyrgyzskou vládou jednat o stavbě elektráren

10.10.2017 14:23

Ani přes problémy se česká společnost Liglass Trading CZ (LTD CZ) nechce vzdát miliardové zakázky na výstavbu kaskády vodních elektráren v Kyrgyzstánu, píše ČTK.

Liglass chce dál s kyrgyzskou vládou jednat o stavbě elektráren
Foto: prezident.kg
Popisek: Kyrgyzský prezident Atambajev s majitelem firmy Liglass Trading CZ Michaelem Smelíkem

Firma chce dál jednat s tamní vládou, pomoci při řešení sporu by mělo vytvoření pracovní skupiny. Zároveň se připravuje dodatek k investiční smlouvě, který bude obsahovat řešení diskutované problematiky, uvedla česká firma na svých internetových stránkách. Podle serveru Aktuálně.cz ale kyrgyzská vláda vzkázala, že jsou pro ni návrhy Liglassu nepřijatelné a že smlouva má být vypovězena.

Společnost LTD CZ odmítla v září zaplatit dohodnutých 37 milionů dolarů (asi 812 mil. Kč), což je hodnota dosavadních prací na narynské kaskádě, které odvedl předchozí ruský investor, RusGidro. Kyrgyzská strana podle firmy zatajila problémy s ruským investorem, a navíc neoprávněně zadržuje vratnou finanční záruku 1,148 milionu dolarů (25 mil. Kč), kterou měla vrátit nejpozději 11. srpna. ČTK to již dříve řekl generální ředitel české společnosti Michael Smelík. Firma teď mimo jiné nabízí kyrgyzské vládě, že doloží, že je skutečně schopna oněch 37 milionů dolarů zaplatit, dál chce ale jednat i o zadržené finanční záruce.

Prezident Miloš Zeman i jeho kancléř Vratislav Mynář se za firmu Liglass přimlouvali v Kyrgyzstánu

Vicepremiér Dujšenbek Zilalijev však podle Aktuálně.CZ prohlásil, že vláda hodlá udělat za sporem s českou společností tečku. „Liglass předložil své návrhy, ale státní výbor pro průmysl a energetiku a státní orgány je shledaly nepřijatelnými. Státní výbor navrhl vládě, aby od smlouvy zcela odstoupila. V nejbližších dnech bude za tímto problémem udělána tečka,“ uvedl podle serveru. Liglass má stále zájem na smírném řešení, pokud ale kyrgyzská vláda od dohody odstoupí, firma se podle Smelíka obrátí na mezinárodní arbitráž.

Firma LTD CZ sídlící u Železného Brodu převzala letos v červenci projekt budování dvou velkých a deseti menších elektráren narynské kaskády v odhadované hodnotě zhruba 12 miliard korun po ruské firmě RusGidro. Kyrgyzstán ruské firmě vypověděl smlouvu, údajně pro platební neschopnost. Od začátku se objevovaly pochybnosti, zda bude česká firma schopna tak náročnou zakázku financovat. Smelík ale již dříve uvedl, že financování je zajištěno, partnery projektu mají být Green Capital a Pantheon, které mají s financováním energetických projektů z obnovitelných zdrojů zkušenosti.

Prezident Miloš Zeman i jeho kancléř Vratislav Mynář se za firmu Liglass přimlouvali v Kyrgyzstánu, kde pak společnost získala miliardovou zakázku na stavbu vodních elektráren, přestože neměla žádné zkušenosti z oboru. Zeman nedávno novinářům řekl, že ve svém funkčním období lobboval za desítky českých firem, a to na základě doporučení Ministerstva průmyslu a obchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…