Linka Praha - Peking by mohla být prodloužena o další čínské velkoměsto

10.04.2015 12:19

Investice do českého průmyslu, cestovní ruch, zdravotnictví a řada dalších oblastí byla předmětem jednání delegace zástupců čínského velkoměsta Chonqingu, která Českou republiku navštívila v uplynulých dnech.

Linka Praha - Peking by mohla být prodloužena o další čínské velkoměsto
Foto: Hans Štembera
Popisek: K výročí 76. Havlových nedožitých narozenin se pražské ruzyňské letiště přejmenovalo na Václav Havel airport Prague

Zájem navázat další spolupráci v řadě oblastí mají čínští partneři s ohledem na připravované přímé letecké spojení mezi Prahou a Pekingem, na které by mohlo navazovat spojení právě do Chonqingu. Ten je jedním z největších měst světa, neboť zde žije už více než 33 milionů obyvatel, je i významným střediskem průmyslu, dopravní křižovatkou a jedním z pouze čtyř samosprávných měst Číny se statutem provincie.

V čele delegace přicestoval nejvyšší stranický představitel provinční vlády Chonqingu Sun Zhengcai. Během pobytu přijal představitele delegace například předseda vlády Sobotka. Setkali se také s předsedou Poslanecké sněmovny Hamáčkem. Delegace navštívila Karlovy Vary, kde si prohlédla sklárnu Moser, jež nedávno navázala spolupráci s čínským partnerem. Členové delegace se setkali také s prvním náměstkem hejtmana Karlovarského kraje Jakubem Pánikem.

Doplňme, že přímá letecká linka mezi Prahou a Pekingem by měla být v provozu od 1. října letošního roku. Dohodl se na tom premiér Bohuslav Sobotka s velvyslankyní Čínské lidové republiky Ma Kche-čching. Spuštění pravidelné linky má být ještě potvrzeno v červnu. "Prvním technickým termínem přímého leteckého spojení by mohl být 1. říjen letošního roku," přiblížil Sobotka. Konkrétní termín spuštění linky ale podle premiéra závisí na dohodě obou aerolinek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…