Lípa. Lidovci a STAN už prý mají i název společné kandidátky, námluvy značně pokročily

10.12.2016 8:33

Pokud by se lidovci a Starostové dohodli, může se v Česku objevit nové uskupení pro sněmovní volby. A jmenovat by se mohlo například Lípa. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Lípa. Lidovci a STAN už prý mají i název společné kandidátky, námluvy značně pokročily
Foto: Daniela Černá
Popisek: Stanislav Polčák

Poukazují na to, že už od krajských voleb se mluví o možné spolupráci KDU-ČSL a Starostů a nezávislých (STAN) pro sněmovní volby v příštím roce. Námluvy obou stran stále probíhají a konečné rozhodnutí ještě nepadlo. To, že projektu mnozí věří, naznačuje i to, že už probíhají spekulace nad možnými jmény zcela nového uskupení. „Může jít o spojení jmen, tedy lidovci a Starostové. Ale ve hře je také zcela nový název, jednou z variant je například Lípa,“ prozradil LN místopředseda Starostů a nezávislých Stanislav Polčák.

Podle předsedy STAN Petra Gazdíka je na podobné detaily ještě příliš brzy a jasno by mělo být na konci ledna. Nicméně i on připouští, že podobné debaty probíhají. „Ano, něco podobného jsem slyšel. Je to logické, protože lidovci mají lípu ve znaku. Ale je to jen ve fázi nápadů,“ tvrdí Gazdík.

Pro společný projekt by obě strany hledaly vedle názvu také nezávislého lídra. I tady už mají podle informací LN strany vytipovaná jména. Některé osobnosti dokonce už i oslovily. Kdo by ale mohl být jejich kandidátem na premiéra, zatím nikdo prozradit nechce.

Podle listu stále existuje i možnost, že Starostové půjdou do sněmovních voleb samostatně. Průzkumy jim ale zatím přisuzují méně než potřebných 5 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…