Lipovská namířila, 3, 2, 1, bum. Odstřel na Radě ČT. Padají hlavy

11.11.2020 17:20

Během středečního odpoledne se na jednání sešla Rada České televize, aby projednala mimo jiné rozpočet České televize na rok 2021. Opět vyvstala otázka o odvolání dozorčí komise Rady ČT, která předkládá odborná stanoviska a posudky na ekonomické jednání vedení ČT. To již koncem srpna navrhoval radní Jiří Kratochvíl. Tentokrát odvolání Rady České televize navrhla radní ČT a ekonomka Hana Lipovská. Na její popud byla dnes komise odvolána.

Lipovská namířila, 3, 2, 1, bum. Odstřel na Radě ČT. Padají hlavy
Foto: Repro XTV
Popisek: Ekonomka a analytička Hana Lipovská

Anketa

Bude Petr Fiala po volbách premiérem?

14%
86%
hlasovalo: 62994 lidí
Jiří Kratochvíl možnost odvolání dozorčí komise nadnesl na jednání rady koncem srpna. „Za deset let jsem neslyšel žádný návrh komise, který by se týkal nějakého nedostatku. Vy tu nepůsobíte jako orgán rady, ale orgán někoho úplně jiného,“ vmetl tehdy členům komise.

Komise má podle něj dohlížet na hospodárnost výdajů, ale to nedělá do té míry, že se slovo „hospodárný“ v jejich zprávě vůbec neobjevilo. „Žádám, aby se rada zamyslela nad činností, kterou nám tu předvádí komise,“ vyzval radní. A vzápětí přednesl návrh na odvolání dozorčí komise pro ignorování svých úkolů.

Předseda rady René Kühn tehdy požadoval bližší projednání, proto se před odvoláním chtěl s jednotlivými členy rady ještě poradit a následně vznést připravený návrh. Kratochvílovi tehdy připomenul, že se o něco takového nepokouší poprvé. „Naposledy se to řešilo v roce 2010 na váš návrh, který byl vznesen podobným způsobem. Byla to komise čerstvě navolená a bylo to proto, že se naopak zajímala o nějaké výběrové řízení, které jste jí vytýkali. A taky to bylo podivné,“ připomenul.

„Považuji za důležité upozornit na ustanovení zákona o České televizi, pokud jde o odvolání členů dozorčí komise, kde se stanoví, že pro zánik funkce patří přiměřeně paragraf o odvolání členů Rady ČT. Rada proto musí členy dozorčí komise odvolat jen tehdy, pokud člen komise přestane splňovat předpoklady pro nezávislý výkon funkce, závažným způsobem naruší důstojnost výkonu funkce nebo se dopustí jednání, které zpochybňuje jeho nezávislost a nestrannost při vykonávání funkce, anebo se po dobu tří měsíců neúčastní schůze komise. Bez nějakých teatrálních řečí okolo se naučme respektovat zákon, bývá to poslední dobou zcela naopak,“ namítl tehdy také radní Zdeněk Šarapatka.

Lipovská tehdy projednání odvolání dozorčí komise odsunula právě na podzim. „Čeká nás podzim, kdy budeme schvalovat řadu ekonomických dokumentů. I kdyby byla dozorčí komise sebehorší, což si teď nemůžu dovolit hodnotit, tak nemáme jiné ruce, jak nahlížet do ekonomických dokumentů. Pokud bychom si ji teď celou en bloc odstřelili, tak nejsme schopni vykonávat to, co nám přikazuje zákon,“ uvedla.

Na svém faceboku již avizovala, že se hodlá na aktuální Radě ČT zabývat hospodařením důsledně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…