Lipovská přišla na jednání Rady ČT s policejní ochrankou. Řekla proč. Šarapatka nevěří svým uším. Nový útok je tu

11.04.2021 10:10

Člen Rady České televize Zdeněk Šarapatka se formou facebookového příspěvku obrací na opozici a na předsedu vládní ČSSD, aby „konala“ v případě členky Rady ČT Hany Lipovské. Považuje za „šílené“, že ji za naše peníze doprovází na zasedání Rady ČT policejní ochrana, aby jí podle jejího vyjádření pomohla „zajistit výkon funkce radní ČT“.

Lipovská přišla na jednání Rady ČT s policejní ochrankou. Řekla proč. Šarapatka nevěří svým uším. Nový útok je tu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zdeněk Šarapatka

Středeční zasedání Rady České televize poprvé ve své historii proběhlo za asistence policie, která na jednání doprovázela členku rady Hanu Lipovskou; ochranku má přidělenu kvůli výhrůžkám. Olej do ohně Lipovská pak na jednání rady přilila ještě tím, že neváhala obvinit ředitele České televize Petra Dvořáka ze střetu zájmů.

Kvůli údajně přidělené policejní ochrance, se kterou Lipovská na jednání rady ve středu dorazila, předseda Rady ČT Pavel Matocha toho dne schůzi skoro na hodinu a půl přerušil. Online přenos nechal vypnout s tím, že se rada musí interně poradit.

To velmi rozrušilo kolegu Lipovské, který proti její osobě vede litý boj – Zdeňka Šarapatku, jemuž má šestiletý mandát v Radě České televize skončit v září. Proti vypnutí audiozáznamu se ohradil. „To, že tady vychrlí Hana Lipovská konstrukci různých dojmů, polofaktů a dojmologií, je jedna věc. To, že vy jste šokovaný, je váš problém, ne náš,“ řekl Šarapatka Matochovi, že o takových věcech by měli být informování předem. Posléze řeč Lipovské označil za „téměř prokurátorskou“.

Anketa

Je nezávislost ČT ohrožena Lipovskou, Xaverem a Matochou?

6%
94%
hlasovalo: 21348 lidí
Policie ČR na svých twitterových stránkách k ochraně Lipovské uvedla, že v budově ČT neprovádí úkony trestního řízení ani šetření jakkoli související s činností České televize. „Policisté zde plní úkoly podle zákona, které souvisejí s potenciálním ohrožením života a zdraví konkrétní fyzické osoby,“ upřesnila.

Aktuálně radního Šarapatku rozpálilo, jakými slovy Lipovská přidělenou policejní ochranku sama v Reflexu vysvětlovala: „Já sama od sebe bych nikdy nežádala o poskytnutí policejní ochrany, pokud bych k tomu nebyla vyzvána odborníky. V tomto případě se jednalo čistě o zajištění výkonu funkce člena rady. Existovala důvodná obava, že bych nemohla přednést svá zjištění. Proto jsem byla vyzvána, abych přijala policejní ochranu. Takže ta ochrana nesouvisela s mým bezpečím, ale se zajištěním výkonu funkce zvoleného radního,“ naznačila členka Rady České televize, že se šla podělit o své podezření na střet zájmů generálního ředitele Petra Dvořáka.

Její vyjádření si Šarapatka přebral po svém: „Že Haně Lipovské byla z daní občanů přidělena policejní ochrana nikoliv kvůli bezpečnosti, jak sama píše, ale aby ji pomohla cit. ‚zajistit výkon funkce radní ČT‘ a aby mohla na schůzi Rady ‚přednést svá zjištění‘, přičemž se policejní asistence v ČT netýkala ‚střetu zájmů‘ generálního ředitele ČT, ale prý (sic!) bezpečnosti státu, je naprosto šílené,“ napsal, že takhle to v podstatě shrnuje rozhovor s radní Lipovskou v Reflexu.

Očekával by, že lídr vládní ČSSD a zástupci opozice začnou v této věci konat. „Kde jsou v téhle taškařici hranice pro ústavní léčbu a kdo nařídil policii sehrát za naše peníze v té fantasmagorii kompars, by ale mělo zvednout ze židle Jana Hamáčka a opozici ve Sněmovně,“ píše Šarapatka.

Závěrem mimo jiné podotýká, že předsedou bezpečnostního výboru Sněmovny z SPD a oblíbencem tandemu „Bobolipo“ je poslanec Jiří Kobza.

Vlna kritiky se na Lipovskou za asistenci policie snesla i z řad novinářů. Dlouholetý zpravodaj České televize v Číně Tomáš Etzler ji neváhal označit ostrými výrazy. Nešetřil ani policii: „Ale ani s průkazy přece nemohou bez pověření vlézt, kam se jim zlíbí, zvlášť když si je tam přivede nějaká zmanipulovaná špinavá čubka, co ani není zaměstnankyní ČT,“ prohlásil Etzler.

Policisté nakonec zůstali po dobu zasedání Rady ČT na chodbě před místností.

„Lipovská a jí podobní a celý ten gang, co je řídí, představují pro ČR obrovské nebezpečí a že slušnost ctí stejně jako fakta či fair play hru, tedy nijak,“ sdílel Etzler obavy, že tito lidé spoléhají na politickou korektnost u svých protivníků, aby je při první příležitosti zlikvidovali ranou do zad. „Myslím, že jsme v bodu, kdy je třeba sundat rukavičky a nazývat věci tím, čím jsou,“ hodnotil situaci Etzler.

Po zapnutí mikrofonů pro přenos novinářům přijala Rada ČT dvě usnesení. Ředitel ČT Dvořák měl do pátku 9. dubna vše Radě ČT podrobně vysvětlit a dozorčí komise Rady ČT má do 21. dubna vše podrobně prošetřit, zejména konkrétní obchodní vztahy mezi ČT a Gopasem.

Dvořák tvrzení Lipovské odmítá. Označil to za snahu Lipovské agendu Rady ČT politizovat. „Obvinění radní Lipovské považuji za manipulativní a do velké míry zmatené. Pokud bych dnes měl možnost se jednání Rady ČT účastnit, jednoduše bych na vše odpověděl a konspirace kolem propojení firem vyvrátil. Trvám na tom, že nejsem ve střetu zájmů a že to, že od devadesátých let vlastním podíl ve společnosti Gopas, která poskytuje IT školení, není nic nezákonného ani nemorálního,“ sdělil ředitel ČT.

„Krok, kterým radní Lipovská postoupila jakési materiály k posouzení Bezpečnostní radě státu vedené premiérem a bezpečnostním výborům Parlamentu, považuji za extrémní výraz politizace agendy Rady ČT,“ doplnil Dvořák.

CELÉ PROHLÁŠENÍ ŘEDITELE DVOŘÁKA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…