Liška: Kategorie levice a pravice jsou v Česku vyprázdněné pojmy

30.08.2013 7:09

Strana zelených se chystá do volebního klání v čele s Ondřejem Liškou. Ten v rozhovoru pro MF Dnes říká, že odchod Martina Bursíka není pro stranu fatální a také, že korupce začíná a končí u osobní integrity. Podle Lišky mají být zelení liberální ekologickou stranou, která je sociálně citlivá.

Liška: Kategorie levice a pravice jsou v Česku vyprázdněné pojmy
Foto: hns
Popisek: Pavel Liška, fotokoláž

Strana zelených je již čtyři roky mimo sněmovnu. Přesto má Ondřej Liška už jednu vládní zkušenost. Pro MF Dnes odpovídal na otázku, jak je těžké odolat černému financování. „V politice se kolem vás objevují lidé, kteří od vás očekávají protiplnění za to, že vám s něčím pomohou. Korupce začíná a končí u vaší osobní integrity, osobního rozhodnutí. Korupci vymítíte jen tehdy, když lidé, kteří do politiky jdou, budou mít takovou mravní integritu, že budou tyto korupční nabídky odmítat,“ je přesvědčen Liška.

K odchodu ze strany Martina Bursíka předseda zelených řekl, že odešel, protože neuspěl se svou vizí. „Chtěl, aby zelení byli ekologicky zaměřenou stranou, zatímco já loni na sjezdu zvítězil s vizí, že zelení mají být liberální ekologickou stranou, která je sociálně citlivá a stojí na principu ochrany lidské důstojnosti. To je mnohem širší koncept,“ říká Liška.

Pravice v Česku je asociální

S Martinem Bursíkem prý odešlo od zelených asi deset lidí. Podle Lišky to nebyli ani lidé nějak výrazně aktivní. „Necítím tady žádný zvláštní rozdíl v tom, co je Strana zelených nyní a co byla před rokem. Kategorie levice a pravice jsou v Česku vyprázdněné pojmy,“ myslí si předseda zelených.

K otázce, zda je pravda, že Strana zelených se posunula doleva, Ondřej Liška pro MF Dnes uvedl. „Strana zelených trvá a bude trvat na tom, aby všechna řešení byla zároveň sociálně ohleduplná. Jestli tohle někdo považuje za levicový přístup, ať si to za to považuje.“ V rozhovoru Liška také uvedl, že pravice je u nás asociální a vyslovil přesvědčení, že i minulá Nečasova vláda zhoršila životní podmínky mnoha občanům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…