Listopad 1989 začal na Národní? V regionu si už teď připomínají výročí protestů

12.11.2017 8:41

V sobotu odpoledne se na Benešově náměstí v centru Teplic konalo tradiční vzpomínkové shromáždění u příležitosti osmadvacátého výročí takzvaných ekologických demonstrací, které předcházely sametové revoluci v roce 1989.

Listopad 1989 začal na Národní? V regionu si už teď připomínají výročí protestů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Události sedmnáctého listopadu 1989 na Národní třídě, které odstartovaly obrovské demonstrace napříč regiony a vedly k pádu tehdejšího vládního režimu, si tradičně připomíná celé Česko. „Chceme všem připomenout, že právě v Teplicích to vše jedenáctého listopadu začalo,“ řekl jeden z organizátorů akce a teplický zastupitel, Adam Souček.

Tehdejší události si občané připomněli položením zapálené svíčky u pamětní desky. Mezi účastníky vzpomínkového shromáždění byli často přímí účastníci demonstrací. Obyvatelé Teplic se jedenáctého listopadu 1989 sešli ve městě, aby protestovali proti neudržitelnému životnímu prostředí. Server Novinky.cz uvedl, že tehdejší několikatýdenní smogová situace dosahovala obřích rozměrů.

Lidé tenkrát nejprve ze strachu postávali po obvodě náměstí. „V danou hodinu někdo vyskočil na kašnu a začal něco povídat. Najednou se všichni k němu seběhli. Bylo nás sto, dvě stě a lidí pořád přibývalo,“ zavzpomínal přímý účastník demonstrace Jiří Čáp.

Společně se dnes účastníci demonstrace shodují na tom, že porevoluční změny ve společnosti přinesly kromě politických také ekologická pozitiva a že je nadále nutné životní prostředí intenzivně chránit.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…