Litevský ministr: Putin není šílený. Zajde tam, kam mu dovolíme. Zastaví ho jen údery v terénu

24.07.2017 9:41

O ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi, o euru, ale i o anexi Krymu a reakci Litvy hovořil litevský ministr zahraničí Linas Linvevičius se serverem Respekt.cz.

Litevský ministr: Putin není šílený. Zajde tam, kam mu dovolíme. Zastaví ho jen údery v terénu
Foto: archiv
Popisek: Pobaltí

Litva totiž v reakci na ruskou anexi Krymu obnovila povinnou vojenskou službu, armáda však není plně bojeschopná kvůli chybějícím vojenským letadlům, vrtulníkům či tankům. „Povinná vojenská služba není o tom naučit někoho jezdit v tanku. Je to služba společnosti, uvědomění toho, že obrana země je věcí všech, nikoli jen několika málo profesionálů. A je to také jeden z našich příspěvků ke společné obraně států NATO, spolu s navýšením vojenského rozpočtu. Letos dosáhneme 1,8 procenta HDP a příští rok splníme dohodnutá dvě procenta,“ zmínil litevský politik.

Nedomnívá se však, že by mohlo dojít ke konvenční válce, ale zkonstatoval, že nekonvenční války jako kybernetické či energetické útoky, jsou tu již nyní. A na toto se prý při výcviku nových rekrutů zaměřují.

Původní text ZDE.

Také mluvil o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi, jenž prý není šílený, má pouze jasnou a otevřenou metodu. „Mnozí byli překvapení jeho invazí na Krym, ale Putin jednal přesně v intencích svých slov. Zajde až tam, kam ho pustíme. A zastaví ho jen síla skutků v terénu. Toho typu, jaký ukázal Donald Trump nedávno v Sýrii úderem na vojenskou základnu, ze které byl veden chemický útok proti syrskému obyvatelstvu,“ řekl jasně Linvevičius. 

Šéf litevské diplomacie se vyjádřil také ke vstupu země do eurozóny, kdy se tak stalo i přesto, že lidé byli většinově proti, ale po kampani za přijetí eura změnili názor. „Litevci nebyli naklonění euru hlavně z psychologických důvodů – měli pocit, že ztratí kus sebe samých, když přijdou o litas. Z ekonomického hlediska, pro byznys, to ale bylo dobře,“ řekl s tím, že v kampani argumentovali hlavně praktickými přínosy. 

„Veřejné mínění proti euru pro mě není argument; názor lidí se vyvíjí a může se rychle změnit, jak ukázal náš příklad. V litevském zájmu je mít co nejméně rychlostí ve vícerychlostní EU, protože jinak hrozí její rozpad. Takže bychom neradi viděli nové dělící linie v jejím středu,“ dodal politik, jehož země chce být, jak tvrdí, součástí té nejrychlejší skupiny, součástí integračního jádra států.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …