Lobbista Janoušek, odsouzený za těžké ublížení na zdraví, nastoupil do vězení

18.11.2014 14:21

Odsouzený lobbista Roman Janoušek dnes v souladu s výzvou soudu nastoupil do ruzyňské věznice. Informaci přinesl server iDnes.cz, ČTK ji potvrdila mluvčí Vězeňské služby Hana Löffelmannová. Lobbista si má odpykat 4,5 roku za sražení ženy autem. V pátek požádal o odklad nástupu do výkonu trestu, pražský městský soud se bude žádostí zabývat ve středu.

Lobbista Janoušek, odsouzený za těžké ublížení na zdraví, nastoupil do vězení
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Podnikatel Roman Janoušek

„Soudce zítra (ve středu) zváží další postup ohledně žádosti odsouzeného o odklad nástupu," sdělila mluvčí soudu Markéta Puci. Zároveň uvedla, že soud dnes obdržel doručenku dokládající, že Janoušek výzvu k nástupu do výkonu trestu převzal, a že tedy ví, že se má do dnešního dne dostavit do věznice Praha - Ruzyně.

Janoušek prý má zdravotní problémy po operaci hlavy

Lobbista o odklad nástupu požádal v pátek. Jeho advokát Vít Široký už dříve uváděl, že klient má zdravotní problémy po operaci hlavy a že se možná bude muset podrobit novému operačnímu zákroku.

Podle trestního řádu odloží předseda soudního senátu výkon trestu odnětí svobody na potřebnou dobu, jestliže „z lékařské zprávy o hospitalizaci odsouzeného v lůžkovém zdravotnickém zařízení nebo z jiných skutečností" vyplývá, že by výkon trestu ohrozil život nebo zdraví odsouzeného.

Obecně platí, že pokud se odsouzený nedostaví na výzvu soudu včas do věznice, vydá soud opakovanou výzvu. Pokud odsouzený nenastoupí ani poté dobrovolně, soud se obrátí na policii s tím, aby ho do věznice dopravila.

Janoušek v opilosti porazil řidičku a ujel

Opilý lobbista porazil v roce 2012 v pražské Michli řidičku, která s ním chtěla řešit jejich předchozí dopravní nehodu, a z místa srážky ujel. Pražský městský soud mu původně uložil tříleté vězení, odvolací vrchní soud trest o 1,5 roku zpřísnil. Janoušek navíc po propuštění na svobodu nebude smět sedm let řídit.

Za těžké ublížení na zdraví hrozilo Janouškovi až deset let vězení, soudy však přihlédly mimo jiné k tomu, že zatím nemá záznam v trestním rejstříku a že projevil snahu napravit následky činu, když ženě vyplatil odškodné ve výši 900.000 korun. I proto jej poslaly do mírnějšího typu věznice s dozorem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…