Lobbista Rittig odmítl vypovídat na policii, pokutu nedostal

03.04.2014 12:05

Lobbista Ivo Rittig dnes odmítl na policii vypovídat v kauzách kolem Jany Nečasové, dříve Nagyové. Důvodem podle advokátky Kataríny Kožiakové Oboňové bylo to, že žalobce nebyl schopen srozumitelně vysvětlit, k jakým skutečnostem se má vyjádřit.

Lobbista Rittig odmítl vypovídat na policii, pokutu nedostal
Foto: twitter.com
Popisek: Ivo Rittig

Pořádkovou pokutu za odmítnutí výpovědi Rittig nedostal, protože je v pozici obviněného a finanční sankce by byla považována za donucování k výpovědi.

„Měl jsem úplně šílený pocit, protože někam jdete a vůbec nevíte, na co se vás ptají," řekl novinářům Rittig po opuštění policejní služebny, kde strávil necelou hodinu a půl. Dodal také, že si na policii postěžoval, že do médií permanentně unikají informace ze spisů. Podle Oboňové státní zástupce nedokázal vysvětlit, k čemu se má vyjádřit. „Tak jsme se nevyjádřili," sdělila novinářům.

Spekulovalo se, že se jeho výpověď bude týkat údajných trafik pro exposlance ODS Ivana Fuksu, Marka Šnajdra a Pavla Tluchoře. Podle informací České televize se měla týkat rovněž bývalého náměstka pražského vrchního žalobce Libora Grygárka, který v kauze Nagyová čelí obvinění ze zneužití pravomoci v souvislosti s jiným lobbistou Romanem Janouškem.

Rittig se na policii dostavil v dobré náladě

Rittig, který je v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik s dalšími čtyřmi lidmi obviněn z praní špinavých peněz a teprve nedávno mu byl vrácen pas, přijel do republiky na poslední chvíli. Ještě ve středu totiž na sociálních sítích zveřejnil fotografii ze svého pobytu v Monaku. „Ráno jsem se ještě koupal a teď jsem tady," řekl Rittig novinářům v dobré náladě, když na policii ráno přicházel.

Na služebnu Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) vedle Rittiga dorazil rovněž obhájce Nečasové Eduard Bruna a Ivo Ištvan, šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství, které případ dozoruje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…