Lobbistické zájmy nejsou žádná lidská práva, rozjel se Ištvan u Veselovského

10.06.2014 16:44

V České republice vznikla Unie obhájců. Její zakladatelé koncipují toto sdružení přímo jako protipól Unie státních zástupců, kteří podle nich mají v České republice příliš velkou moc. Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, kterého zmiňují jako exemplární případ, ale strach nemá.

Lobbistické zájmy nejsou žádná lidská práva, rozjel se Ištvan u Veselovského
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

„Státní zástupci jsou v právním státě kontrolováni soudy už v přípravném řízení a před soudem dokonce představují jenom jednu ze stran sporu,“ namítl moderátorovi internetové televize DVTV Martinu Veselovskému. Aktivity Unie obhájců, ani jiného profesního sdružení, prý nehodlá komentovat. „Nechává mě to klidným,“ ujistil.

Námitku, že v České republice jsou nadužívány odposlechy advokátů i dalších osob, Ištvan smetl: „Odposlechy v České republice, jako v každém jiném právním státě, povoluje soud. A soudní rozhodnutí musíme respektovat všichni,“ upozornil.

Na dotaz, zda u státních zástupců převažuje veřejný zájem na potrestání zločinů, nebo zájem na ochraně lidských práv a svobod, odpověděl, že oba tyto zájmy podle něj nejdou proti sobě, ale naopak se doplňují. „Veřejný zájem nemůže jít proti lidským právům a lidská práva nemohou jít proti veřejnému zájmu,“ vysvětloval olomoucké návladní. Sám to prý vnímá tak, že když hájí veřejný zájem a stíhá zločince, hájí přitom i lidská práva. Opakem veřejného zájmu jsou podle něj pouze individuální nebo lobbistické zájmy některých jedinců.  

Moderátora Veselovského pak zajímalo, zda státní zástupci „jdou s případem před soud“ (tedy podají obžalobu) pouze v případě, kdy si jsou stoprocentně jisti úspěchem. Ištvan však namítl, že nad ničím takovým státní zástupce vůbec nesmí uvažovat. „Trestní řád stanovuje, v jakých případech může státní zástupce trestní stíhání zastavit,“ vysvětloval s tím, že pokud tyto okolnosti nenastanou, zastavit jej jednoduše nemůže. Navíc podle něj je právo postaveno na volném hodnocení důkazů, takže různí státní zástupci mohou ke stejné věci přistoupit odlišně.

Zveřejnění odposlechů Jany Nagyové a Petra Nečase podle něj orgánům činným v trestním řízení žádnou komplikaci nezpůsobilo. Orgány činné v trestním řízení podle něj ví, že obvinění, obzvlášť na takto veřejně exponovaných pozicích, mohou informace z vyšetřování vynést na veřejnost, a proto prý jednoduše využili svého práva jim některé informace z vyšetřování „nezpřístupnit“.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…