Loď Aquarius plná uprchlíků nemůže zakotvit. Itálie ji nechce. Šéfka lidskoprávní organizace zuří

13.08.2018 18:52

Evropské země odmítají, aby u nich zakotvila záchranářská loď Aquarius, na které se od pátku plaví celkem 141 migrantů. Podle některých italských ministrů plavidlo pluje pod vlajkou Gibraltaru a odpovědnost ji přijmout jde za Velkou Británií. Podle šéfky organizace SOS Méditerranée, která loď spolu s Lékaři bez hranic provozuje, je tato situace nepřijatelná.

Loď Aquarius plná uprchlíků nemůže zakotvit. Itálie ji nechce. Šéfka lidskoprávní organizace zuří
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Itálie - migranti

Plavidlo se nyní nachází v mezinárodních vodách poblíž Malty a italského ostrova Lampedusa. Italský ministr vnitra Matteo Salvini však řekl, že tito uprchlíci do žádného italského přístavu nevplují. Ve svém tweetu také upozornil, že loď Aquarius je majetkem Německa a pluje pod gibraltarskou vlajkou. „Plujte si, kam chcete, ne do Itálie! Neobchodujte s lidskými bytostmi,“ dodal Salvini.

S takovým přístupem nesouhlasí ředitelka SOS Méditerranée Sophie Beau, která vyzývá evropské státy, aby se ujaly své odpovědnosti. „Stav uprchlíků, jež jsou nyní na palubě Aquariusu, je stabilní. Lidé jsou ale vyčerpaní, unavení a dehydrovaní,“ uvedla Beau s tím, že mnozí prošli tábory v Libyi a mají za sebou špatné zacházení.

Italský ministr dopravy Danielo Toninelli na sociální síti zase upozornil, že jelikož se loď nachází v maltských vodách a má gibraltarskou vlajku, odpovědnost ji přijmout a lidi zachránit má Velká Británie. Podle mezinárodního práva se má o zachráněné postarat země s nejbližším přístavem, což v době záchrany byla Libye. Beau ale sdělila, že libyjská pobřežní hlídka ujistila, že Libye uprchlíkům bezpečný přístav nemůže zajistit. Bezpečný přístav znamená místo, které dokáže běžencům poskytnout ochranu, což podle Beau „není v současné situaci v žádném případě Libye“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…