Londýn plný oligarchů. Cestovka vás povozí po vilách těch "nejšikovnějších" Rusů a Ukrajinců

12.05.2016 17:26

V Londýně se aktivisté rozhodli postavit korupci velmi svérázným způsobem. Pro novináře zorganizovali prohlídku luxusních nemovitostí těch nejbohatších oligarchů z bývalého Sovětského svazu, o události na svých stránkách ve videu informuje Rádio Svobodná Evropa.

Londýn plný oligarchů. Cestovka vás povozí po vilách těch "nejšikovnějších" Rusů a Ukrajinců
Foto: pixabay.com
Popisek: Londýn

Chtěli byste se dozvědět, jakým způsobem si uchovávají své bohatství někteří z nejbohatších občanů bývalého Sovětského svazu? Pro některé z nich je recept na ochranu majetku velmi jednoduchý – prostě si koupí několik luxusních nemovitostí v centru Londýna.

Nejexkluzivnější londýnská adresa například patří nejbohatšímu muži Ukrajiny, Rinatu Akhmetovovi. Dohromady měl za své londýnské nemovité vlastnictví údajně zaplatit 136 milionů liber. Domy jsou mimo jiné vybaveny neprůstřelnými skly, bunkry nebo výhledem na Hyde Park.

„Trh s londýnskými nemovitostmi se stal jedním z celosvětově nejvyhledávanějších způsobu praní špinavých peněz,“ objasnil žurnalistům jeden z organizátorů exkurze.

 

Další luxusní dům v centrálním Londýně, který se stal součástí exkurze, patří Olegu Deripaskovi, „Putinovu oblíbenému industrialistovi“, kterému byl před nedávnem znemožněn vstup do Spojených států kvůli jeho údajnému napojení na organizovaný zločin. Obviněn údajně ovšem nikdy nebyl. Časopis Forbes vyčíslil jeho majetek na 2,2 miliardy dolarů.

„Všechno je to o uklízení jejich peněz. Chtějí dostat své peníze pryč z Ruska, Ukrajiny nebo Kazachstánu a vložit je do něčeho, co je bezpečné,“ vysvětlil další organizátor prohlídky.

Jeden z oligarchů si údajně dokonce koupil celou bývalou stanici metra. V současné době ho v jeho londýnském domě ovšem nezastihnete. Dmytro Firtash se má prý údajně nacházet ve Vídni poté, co se vyhnul vydání do Spojených států, kde čelí obvinění z korupce.

To ovšem není případ jen Firtashe. V Londýně jen zřídkakdy zastihnete zmíněné oligarchy. Jejich peníze v Londýně sice zůstávají, oni ovšem ne, to je ostatně i moto celého projektu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…