Loni bylo lépe než v roce 2013, říkají lidé

28.01.2015 10:46

Jak občané viděli stav naší společnosti v roce 2014 zjišťovala agentura STEM. Většina oblastí života byla nyní hodnocena lépe, než v roce 2013. Lidé oceňují vládu Bohuslava Sobotky a prezident Miloš Zeman se v hodnocení pohybuje mezi extrémy. Třetina lidí mu sice dala jedničku nebo dvojku, zato dvě pětiny čyřku nebo pětku. Výrazně horší známky lidé dávají za zajištění sociálních jistot či života rodin s dětmi a seniorů.

Loni bylo lépe než v roce 2013, říkají lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka po vyslovení důvěry sněmovny jeho vládě

Podle posledního průzkumu STEM přinesly změny naší politické scény po předčasných volbách v roce 2013 lepší hodnocení oblastí praktické politiky. Každoročně v lednu STEM žádá občany, aby vystavili vysvědčení za uplynulý rok. Jednotlivé oblasti života v české společnosti hodnotí stejně jako ve škole – na stupnici od jedničky do pětky.

Dvě pětiny občanů (43 %) udělily jedničku nebo dvojku premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi (ČSSD) a třetina (32 %) dala tyto známky vládě jako celku. Zlepšení je prý ale znát i v dalších oblastech, jako jsou práce Parlamentu, rozvoj demokracie a vnitropolitická situace. Mezi nejlépe hodnocené oblasti fungování české společnosti se podle aktuálního výzkumu zařazují i práce premiéra a činnost vlády, což v minulých letech neplatilo.

Celý průzkum ZDE

Zeman je vnímán rozporně

Nejlépe lidé i tentokrát hodnotili práci obecních a městských úřadů (více než polovina občanů jim dává jedničku nebo dvojku). Dále jsou lidé poměrně spokojeni s kvalitou zdravotní péče, prací krajských úřadů, zajištěním občanských svobod, možností uplatnit své schopnosti a situací ve školství.

STEM uvádí, že prezident Miloš Zeman je stále vnímán velice rozporuplně. Jeho práce v loňském roce byla lidmi vnímána velice rozdílně. Třetina lidí ji sice zhodnotila známkami jedna nebo dva, ovšem více než dvě pětiny naopak volily známky čtyři nebo pět.

Výrazně horší známky (průměrná známka nižší než 3,5) lidé dávají zajištění sociálních jistot, možnosti ovlivňovat veřejné dění, péči o morálku a duchovní hodnoty, podmínkám života mladých rodin a starých občanů. Tradičně nejhůře lidé hodnotí výsledky privatizace (průměrná známka 4,1).

Lidé jsou pravděpodobně spokojenější

STEM konstatuje, že lepší známky než za předchozí rok dostala a od veřejnosti naprostá většina hodnocených oblastí. Z velké části se jednalo sice o nepatrné změny, významné zlepšení v hodnocení prý zaznamenal především v oblastech souvisejících s praktickou politikou, kam patří práce volených orgánů, vlády, premiéra i samotná vnitropolitická situace v zemi.

Z průzkumu vyplývá, že už vláda Jiřího Rusnoka  získala více důvěry než předešlá Nečasova, ale činnost vlády Bohuslava Sobotky v roce 2014 je hodnocena ještě lépe než v případě Rusnokovy vlády.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…