Loterní zákon je jak z Orwella. Tvrdí sympatizanti Loterie bez hazardu

24.05.2016 23:00

Diskuse na facebooku O.S. SVOBODNAVOLBA byla otevřena Spolkem Svobodná volba a iniciativou Loterie bez hazardu k loternímu zákonu. Jeho vládní podoba přijde ve středu na pořad jednání Senátu. Podle šéfky iniciativy Loterie bez hazardu Jarmily Novotné se podobné diskusní stránky ohledně zákona zabývají především cenzurou internetu.Ale zákon podle ní má i další kontroverzní paragrafy.

Loterní zákon je jak z Orwella. Tvrdí sympatizanti Loterie bez hazardu
Foto: red
Popisek: Jarmila Novotná, zakladatelka iniciativy Loterie bez hazardu

„Jde především o paragraf 72, který stanoví nahrávání hráčů zvukem i obrazem a uchovávání záznamu plus jeho zálohu po dobu dvou let, který vzbudil značný ohlas. Korespondenti často připomínají, že to opravdu připomíná Orwellův román 1984,“ řekla PL Novotná.  

K tomu zastupitel Městské části Brno Bystrc Viktor Lošťák napsal: „To není absurdní, to je čisté zlo. Zapomeňte na chvíli na kasina, vždyť se to netýká jen jich. Podobně mají být kamerami monitorovány průmyslové provozy, kde se pracuje s lihovinami. Jak dlouho bude trvat, než se trvalý dohled dostane na úřady, třeba pod záminkou ochrany úředníků a klientů před vzájemným napadáním? A za jak dlouho se stane trvalý dohled součástí zákoníku práce, protože zase někoho před něčím ochraňuje. Nazvěme to pravým jménem. Zhmotňuje se nám před očima dystopie, Orwellovo 1984. Totalita." Diskutujícímu Petru Śtěpánkovi Orwellova  utopie až přiliš připomíná naši současnost. Podle něho jde jen o další výhonek z celé palety zrůdností, kterými Českou republiku zachvacuje eurototalita.

Podle bývalé poslankyně a starostky Mohelnice Jany Zwyrtek – Hamplové, je zákon dalším diktátem pro občany. „Nehraji, do kasin nechodím a nikdy nebudu, ale ctím právo každého prohrát tam i kalhoty, má-li tuto touhu. Druhý pohled je, že podobné záznamy mohou sloužit k vydírání dotyčných. A třetí pohled - povede to k černým hernám. Obdobně jako prohibice, obdobně jako by se zavedl zákaz cigaret... vždy na tom vydělá černý trh." K tomu dodává poslanec Radim Holeček (ODS) ve zkratce, že v zemi, kde se nedá vládnout rozumem, přichází vláda monitoringu a práskačství.

Snad nejvýstižněji vyjádřila strach z loterního zákona ze strany legálních heren a kasín Yveta Caniniová: "Obdobné fízlování nemá ve světě obdoby. Hráč se dostává na úroveň nejhoršího vyvrhele, budou nahrány i např. jeho soukromé telefonní hovory. Vše pod rouškou ochrany hráče a veřejného zájmu. Cituji důvodovou zprávu: ....monitorování osob v herně a kasinu nelze považovat za excesivní nástroj kontroly občanů ze strany státu, neboť jednotlivé zájmy, ať již soukromé nebo především veřejné, více než ospravedlňují toto opatření. Účelem tohoto opatření je nejen zajištění plnění zákonných povinností, ale i zamezení případného „zkreslování“ ekonomických výsledků… Co k tomu říct?

Spoluzakladatelka iniciativy Loterie bez hazardu Jarmila Novotná považuje nový loterní zákon, o kterém budou rozhodovat na nadcházející schůzi senátoři za součást budování Matrixu Andreje Babiše. „A likvidaci svobody jednotlivců a odepírání jim práva jejich vlastní zodpovědnosti. Účelem je konečná likvidace legálních kamenných heren a kasín, zahnání hráčů na internet, ale ten plánuje Velký Andrej také cenzurovat a kontrolovat,“ uzavřela pro PL Novotná. 

 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…