Loupeživí správcové daní Ferenc a Lorenc dusí lid. Mohla by to být pohádka, ale není...

29.06.2013 14:15

UVNITŘ VIDEO Až tři sta tisíc lidí si doslova pochutnává na videu umístěném na YouTube pod názvem Ferenc a Lorenc. Vyplývá z něho totiž, že vládu odcházející koalice je třeba dostatečně od „koryt“ odstavit a v žádném případě ji už k vládnutí nikdy nepustit. Koaliční trojka má sice o čem přemýšlet, ovšem kritice jsou v dílku podrobováni i další politici bez rozdílu stranických triček.

Loupeživí správcové daní Ferenc a Lorenc dusí lid. Mohla by to být pohádka, ale není...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Hlas lidu, hlas boží, chtělo by se říci. Videofilmeček, v němž je zcela vážně podrobována kritice celá armáda vrcholných politiků, totiž k takovému provolání přímo vybízí. Podle všeho - i některých vět, které v něm zaznívají - je zřejmé, že však video vzniklo již v minulém roce. Přesto se zdá být stále aktuální a zájem o jeho shlédnutí neuvadá.

„Premiére, ty šašku, nedělaj ostudu našemu valašsku!“ „Celá vláda za mříže, snad to Česku pomůže.“ Tak takové transparenty je vidět na fotce umístěné hned na začátek zmíněného videa, nazvaného „Ferenc a Lorenc“ po známé pohádce, kde dva představitelé pohádkové říše obírali lid o daně. Podle autorů videa ovšem úplně to samé dnes provádí „loupeživá“ vláda lidem této země.

„Buďme hrdí na to, že jsme Češi. Při různých příležitostech – nejčastěji to bývá po úspěších sportovců, umělců nebo různých špičkových odborníků – nám bývá vnucována tato fráze. Oněm vynikajícím lidem určitě uznání přejeme, ale nejsem si jist, zda jejich úspěch má nějakou souvislost s příslušností k České republice....Náš stát totiž příliš svým občanům cestu za úspěchem nezametá,“ tvrdí pak komentář videodílka na začátku s tím, že o nějaké možnosti, jak být hrdí na naše politické představitele, pak už prý může hovořit snad jen nesvéprávný naivka a snílek.

Služba státu se smrskává na službu kapse

„Zloděj pera na prezidentském postu je jen třešinkou na dortu. Služba státu, jak je prezentována ve slibu senátorském, poslaneckém či ministerském, se ale vždy po nástupu do funkce s děsivou samozřejmostí smrskává na pouhou službu své kapse, žaludku a egu,“ vypočítává dále komentář.

„Ano, buďme hrdí na to, jak se holky a kluci na nejvyšších postech umějí postarat o sebe a své blízké, ale platíme to my,“ konstatuje pak filmeček, přičemž je na něm možné spatřit, jak za sněmovním pultíkem důrazně gestikuluje odcházející ministr financí Miroslav Kalousek či ke svým kolegům promlouvá obžalovaný David Rath, který se již brzy postaví také před soudní senát.

Dílko také připomíná fakt, že třeba zřízení úřadu, který má hlídat, aby občan dostával od všech ostatních úřadů informace, na které má nárok, daňové poplatníky bude stát 50 miliónů korun, a to v době, kdy je nám neustále předhazována ekonomická krize, kvůli které si prý musíme přitáhnout opasky.

Šéf hasičů dostal odchodné, ale i rentu

„Ale jak se u nás utahují opasky?“ táže se pak naléhavě komentář. A vypočítává, kolik nás třeba stála renta odcházejícího šéfa Hasičského záchranného sboru Miroslava Štěpána, který kromě dalších tisíc do kapsy dostal i jednorázové odchodné ve výši 700 tisíc. Přitom hasiči jako takoví mají málo peněz, proto musí propouštět. Paradoxem ovšem je, že na dva zasahující a sloužící hasiče připadají dva velitelé. „To jim, probůh, leští auta nebo přilby, co vlastně dělají tito úředníci?“ úderně se táže k tomu video.

Také shrnuje to, kolik různých daní vlastně v Česku existuje. A jakou roli v příběhu mají pak vychytralí správcové Ferenc a Lorenc? Co začali totiž vládnout jedné z pohádkových říší, tak od té doby všechny poddané začaly sužovat neúměrné a nesmyslné daně, například daň za trakař. O co se obyvatelé království měli hůře, o to se chamtiví Lorenc a Ferenc prý měli lépe. Připomíná vám to něco? To něco pak také film vyjmenovává, tedy připomíná souhrn daní, z nichž pak zlaťáčky leckdy putují i na účty vychytralým politikům.

Této partičce už ani korunu!

„Z daních vybraných našimi vládci pomocí neprůhledných, předražených a pro stát nevýhodných zakázek putují vybrané miliardy na soukromé účty politikům a jim spřízněných osob či firem,“ tvrdí video. Zatímco ale v pohádce nakonec nepoctiví výběrčí byli odhaleni, tak ve skutečném životě se drží svých židlí zuby nehty. „Této partičce už ani korunu,“ je pak vidět na společné fotografii ministrů vlády Petra Nečase.

Dodejme jen, že videodílko zní dokonce v kontextu i s tím, co si mysleli obyvatelé ČR před měsícem a půl, a to dokonce ještě předtím, než se vůbec vyskytla aféra Nagyová a než byli obviněni tři zkorumpovaní exposlanci ODS.

Nečasova důvěra klesala postupně

Průzkum agentury STEM totiž v květnu uváděl, že za posledních pět měsíců ztratil premiér Petr Nečas důvěru u třetiny svých zastánců a jím vedený kabinet za stejnou dobu dokonce zaznamenal pokles z 32 na 18 procent. Premiér Nečas se přitom podle STEMu v prosinci minulého roku těšil důvěře 42 a letos v březnu ještě 34 procent lidí.

„Na základě kombinace odpovědí na obě otázky můžeme konstatovat, že 51 procent občanů se domnívá, že Nečasova vláda neprosadí zásadní reformy a nepřinese prospěch naší zemi, a 23 procent občanů má za to, že vláda reformy prosadí, ale prospěch zemi nepřinese,“ konstatoval také tehdy STEM, dokonce se zdůrazněním, že většina občanů (60 procent) čeká předčasný pád Nečasova kabinetu, zatímco jeho udržení až do řádného termínu parlamentních voleb v roce 2014 předpokládá 40 procent lidí.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…