Lovec mafiánů o korupčnících: Měli nás za tydýty. Šokuje mě jejich drzost

28.03.2013 11:51

Redaktoři serveru Aktuálně.cz dorazili na rozhovor s šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robertem Šlachtou právě v době, kdy jeho podřízení na pražském magistrátu rozdávali radním obvinění v kauze Opencard. Během povídání proto prý velmi často telefonoval. Díky tomu redaktor zjistil, že šéf protimafiánských detektivů má jako vyzvánění nastavené „Ktož jsú boží bojovníci“.

Lovec mafiánů o korupčnících: Měli nás za tydýty. Šokuje mě jejich drzost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Následoval pochopitelně dotaz, zda se muž s pověstí nesmlouvavého bijce korupčníků považuje za božího bojovníka. „To ani náhodou. Znělka se mi ale líbí. Navíc jsem hodně hrdý na to, že jsem Čech,“ ujistil. V tomto duchu je prý třeba vnímat i heslo před jeho kanceláří „Rozum-Odhodlání-Srdce - to jsme my“. V úvodu rozhovoru přiznal, že navzdory velkým hospodářským kauzám pořád za největší hrozbu vnímá terorismus, při kterém umírají lidé.

Následující dotazy už mířily na aktuální kauzy, při kterých jsou detektivové z ÚOOZ vidět. V posledních měsících došlo k odhalení mnoha korupčních skupin ve státní správě, od středočeského hejtmana Davida Ratha po pražského soudce Ondřeje Havlína. „Dozvídáme se o sebejistotě, suverenitě, pocitu nepostižitelnosti a málo vídané nadřazenosti vlivných korupčníků ve státní správě,“ popsal redaktor své dojmy z předestřených důkazů.

Šlachta přitakal: „Jejich chování jste nemohl popsat výstižněji.“ Zejména v případě soudce Havlína prý i otrlé detektivy překvapil propracovaný systém klientelistických vazeb. Už jen způsob, jakým se o praktikách skupiny vyjadřoval soudce Havlín, prý byl šokující. Členové skupiny si navíc prý byli absolutně jistí, že na ně policisté nepřijdou. „V policii mám už leccos za sebou, ale s něčím podobným jsem se ještě nesetkal,“ připouští Šlachta. Pak dodává historku, jak byli při zatýkání překvapení, že policisté jejich činnost odhalili. Vážně prý tvrdili, že jim jejich informační kanály z justice o hrozícím nebezpečí nic neřekly.

Je prý zjevné, že se podmínky pro odhalování organizovaného zločinu mění k lepšímu. Změna podle Šlachty nastala v posledních letech, po nástupu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Předtím to fungovalo poněkud jinak. „Mně to někdy připadalo, že se žalobci na sebe mluvíme nesrozumitelnými jazyky, že jsme každý na jiné lodi,“ vzpomíná Šlachta. Dnes je prý výtečná spolupráce třeba s návladními z Vrchního státního zastupitelství v Praze od Lenky Bradáčové. „Už si prostě nepřipadáme jako nějací tydýtové,“ uzavírá. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…