Lubomír Zaorálek se prý nechal střelit do nohy

01.10.2015 10:12

K frašce došlo dnes úvodem jednání Poslanecké sněmovny. Na pořadu schůze totiž byla přerušená debata o nelegální migraci. Přítomen však nebyl ani předseda vlády, ani ministr zahraničí. Předsedající Vojtěch Filip (KSČM) následně musel vyčkat, až někdo za vládu přijme roli zpravodaje a usedne za příslušný stolec. Nakonec se této role ujal ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Lubomír Zaorálek se prý nechal střelit do nohy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

„Je to příznačné, jak vláda přistupuje k zahraniční politice a k této otázce,“ uvedl své slovo Petr Fiala (ODS) a zkritizoval, že chybí klíčoví ministři i premiér. „Vláda pokračuje v praxi, kdy v otázkách zahraniční politiky či migrace komunikuje velmi výjimečně. Premiér pro jistotu mlčí, nebo mění názory každý den,“ dodal Fiala. 

Zároveň připomněl, že Poslanecká sněmovna zavázala premiéra a vládu ohledně toho, aby informovali sněmovnu o postojích k zahraniční politice. 

Následně Fiala zkritizoval postoj české vlády po přijetí kvót na summitu ministrů vnitra. „Ukazuje se, že vláda tady hrála velkou evropskou komedii. Na jedné straně ukazovala veřejnosti a médiím, že bojuje proti kvótám, ale na druhou stranu, když došlo na lámání politického chleba, zařadila zpátečku,“ zkonstatoval. Podotkl, že se Sobotka zřejmě bojí stejného osudu jako Robert Fico, kterému hrozí vyloučení ze strany. Vicepremiér Babiš se podle něj zase bojí, že rozhněvá Evropskou komisi a ta nepošle do Česka evropské dotace, které dle Fialových slov přicházejí i do jeho podniků.

Předseda ODS následně označil za naprosto nepřijatelné, aby o naší suverenitě rozhodoval někdo jiný. Následně se pozastavil nad postojem Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který se dle jeho slov nechal doslova střelit do nohy. „Česká diplomacie jediné, co hájí, je bezproblémové fungování v rámci EU. Má ale hájit zájmy českých občanů v rámci EU, což nedělá,“ podotkl Fiala.

Fiala: Vláda nám neříká celou pravdu

„Dosavadní postoj vlády skutečně nebudí důvěru. Vláda nám neříkala celou pravdu. Není a nebyla v této otázce jednotná,“ konstatoval následně předseda občanských demokratů. 

Ve své řeči se pozastavil také nad nekomunikací mezi ministrem vnitra Milanem Chovancem a premiérem Bohuslavem Sobotkou, který je jel vyprovázet na summit ministrů vnitra. V té době měl již Sobotka vědět o kroku Polska, které jako jediné z V4 bude hlasovat pro kvóty. O tom, že Sobotka o tom věděl, hovořil i státní tajemník Tomáš Prouza, podle Fialy pravá ruka předsedy vlády. Proč Sobotka následně tvrdil, že o tom nevěděl, je pro něj rovněž nepochopitelné.

Podle něj je také nutné sjednotit tlak na integraci, v žádném případě rovněž nesmí být navýšeny sociální dávky. Dle jeho slov však také musí být zlepšeny podmínky v uprchlických táborech. Zároveň také je nutné si uvědomit, že každá koruna vynaložená v místech konfliktů, odkud přichází uprchlíci, je sedminásobně lépe vynaložena, než pokud je vynaložena již u nás, v boji s uprchlickou krizí, konstatoval Fiala.

„Vyzývám vládu, aby své jednání změnila a začala hájit zájmy České republiky,“ uzavřel Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…