Lubomíra Zaorálka cituje celá Evropa. A předseda Juncker ho možná začal nenávidět

27.06.2016 15:25

Britské noviny citují slova českého ministra zahraničí Zaorálka, který se v Otázkách Václava Moravce „obul“ do prezidenta Evropské komise Jeana-Claudea Junckera. „Podle mého názoru není člověkem na svém místě. Musíme se ptát, kdo je za ten výsledek referenda v Británii zodpovědný,“ prohlásil Zaorálek. Podobného názoru se evidentně přidržují i Britové.

Lubomíra Zaorálka cituje celá Evropa. A předseda Juncker ho možná začal nenávidět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Britský Telegraph cituje slova Lubomíra Zaorálka, který v nedělních Otázkách Václava Moravce prohlásil, že se stal Juncker „negativním symbolem“ evropského federalismu, proti kterému se Britové vzbouřili.

„Podle mého názoru není (Juncker) člověkem na svém místě. Musíme se ptát, kdo je za ten výsledek referenda v Británii zodpovědný,“ citují Zaorálkova slova v Británii.

„Někdo v Evropské unii by měl možná zvážit rezignaci,“ cituje slova českého ministra zahraniční Lubomíra Zaorálka pro změnu německý Die Welt. 

Menší evropské státy – jako například Česká republika – se prý nyní obávají toho, že je odchod Velké Británie z Evropské unie nechá napospas plánům silnějších členských států na větší integraci.

„Navzdory varování České republiky a dalších menších členských států, které se obávají dalších ‚integračních iniciativ‘, začíná Francie s Německem otevřeně diskutovat o nových plánech v bezpečnostní oblasti, což jim umožnil právě odchod Velké Británie, která byla doposud výrazně proti jakýmkoli podobným krokům,“ píše Telegraph.

Velkou Británii v její opozici zřejmě ovšem nahradí protievropské politické strany, které existují napříč celým kontinentem. Politické vedení rakouské krajně pravicové Svobodné strany Rakouska již varovalo, že pokusy o hlubší centralizaci povedou jen k požadavkům na uspořádání dalších referend.

„Jestliže se v nadcházejícím roce dostaneme opět na cestu vedoucí k centralizaci, namísto toho, aby byly brány v potaz základní hodnoty Evropské unie, budeme se muset otázat Rakušanů, chtějí-li být i nadále členy společenství,“ prohlásil politik ze Svobodné strany Rakouska Norbert Hofer, který v minulém měsíci těsně prohrál v prezidentských volbách.

S rostoucím vlivem „Evropy“ mají podle Telegraphu problém už i ve Francii, kde mnozí polici volají po výrazném zredukování Junckerovy agendy „velké Evropy“.

„Této smutné a neustále si něco nárokující Evropě musíme učinit přítrž,“ prohlásil předseda vlády Francie Manuel Valls. Velmi často se to přehání s detaily, ale to, co je skutečně podstatné, bývá často opomíjeno. Musíme se osvobodit od toho dogmatu, které volá po neustále zvětšující se Evropě,“ dodal Valls.

Evropští politici se prozatím shodli alespoň na jednom klíčovém bodu, a to na tom, že současná Velká Británie, zmítaná politickou krizí, rozhodně není v pozici, kdy by se mohla odvolat na článek 50 Lisabonské smlouvy a neprodleně přistoupit k dohodám o výstupu z EU. Podle diplomatických zdrojů v Berlíně a Bruselu by mohla jednání – v ideálním případě – započít na konci letošního roku.

Lubomíra Zaorálka citoval například i server německého deníku Die Welt, který rovněž upozornil na jeho ostré vystoupení proti předsedovi Junckerovi. Německá vláda však v reakci na Zaoráka uvedla, že jí se s bývalým lucemburským premiérem spolupracuje velmi dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…