Luboš Palata: Díky za každého amerického vojáka, který vstoupí na naši půdu. Děkujeme, USA, že nás v tom nenecháte

04.06.2014 14:41

Ostré kritiky se za své výroky o tom, že Česká republika o žádné americké vojáky ve střední Evropě nestojí, dočkal premiér Bohuslav Sobotka od redaktora Luboše Palaty. Ten na serveru iDnes.cz upozorňuje, že nebýt USA, tak dnes žádný český stát neexistuje. Svou úvahu uzavírá poděkováním Američanům.

Luboš Palata: Díky za každého amerického vojáka, který vstoupí na naši půdu. Děkujeme, USA, že nás v tom nenecháte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Palata argumentuje tím, že v roce 1918 Československo vzniklo díky plánu USA na přeměnu Rakouska-Uherska. Poukazuje i na to, že jsme jedinou zemí střední Evropy, na jejímž osvobození se za druhé světové války podíleli Američané. „Nebýt tuposti tehdejších vůdců Pražského povstání, mohli být Američané několik dní před Rudou armádou v Praze. Nemusely by být zbytečně ztraceny tisíce českých životů a osud Československa se mohl vyvíjet jinak, než jak se pak vyvinul,“ píše v rozporu s tvrzením většiny historiků, podle nichž Američané v roce 1945 vstoupit do Prahy nemohli na základě dohody západních spojenců a Sovětského svazu.

ČSSD je nemocnou stranou

Podle Palaty se dnes Bohuslav Sobotka chová podobně neprozřetelně jako vůdci sociální demokracie před únorem 1948. „Snažit se o politiku, která by okupanta Krymu Vladimira Putina 'neprovokovala', je krátkozraké, zbabělé a nesmyslné,“ tvrdí Palata.

ČSSD považuje redaktor za nemocnou stranu, v níž je silné prokomunistické a protiamerické křídlo „lidí, kteří mají ještě své rudé stranické legitimace z dob totality v šuplíku“. A považuje za nebezpečné, že jejich tlaku podléhá Sobotka a další lidé z generace listopadu 1989.

Závěrem své úvahy Palata dodává: „Díky za každého amerického vojáka, který v této době vstoupí na českou či alespoň polskou půdu. Děkujeme vám, Američané, že nás v tom nenecháte.“

Celý komentář zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…