Luboš Palata: Místo nudného chlapa má EU naději na sympatickou prezidentku

16.07.2014 10:36

Evropská unie podle redaktora MF Dnes Luboše Palaty potřebuje do svého čela někoho, koho si Evropané zamilují. Podle něj má nyní naději v podobě dánská premiérky Helle Thorning – Schmidtové, která by se mohla stát prezidentkou a být oblíbenou tváří EU. Juncker je podle něj dobrá volba pro předsedu Evropské komise, ale už by se neměl hledat další nudný chlap.

Luboš Palata: Místo nudného chlapa má EU naději na sympatickou prezidentku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Jean-Claude Juncker není podle komentátora MF Dnes Luboše Palaty jako nový předseda Evropské komise žádný zázrak. V příštích deseti letech se prý ani nečekají žádné zázraky od Bruselu. Údajně ani největší eurooptimisté se nedomnívají, že by mohla evropská integrace jit nějakým rychlým tempem dopředu. EU tak podle komentátora bude hlavně bilancovat a hodnotit, co v EU funguje a co ne, a zhodnotí, na co by se měl Brusel v prvé řadě zaměřit ku prospěchu všech občanů osmadvacítky.

Pro tyto účely prý zkušený evropský úředník Jean-Claude Juncker jako předseda Komise není vůbec špatným řešením. Na stránce názorů Luboš Palata dále píše, že Evropská unie by už neměla hledat „žádného dalšího nudného chlapa“. Naopak prý potřebuje do funkce evropského „prezidenta“ někoho, kdo by se stal populárním symbolem a koho si Evropané mohou zamilovat.

„Kombinace Josého Manuela Barrosa jako šéfa Komise a Hermana Van Rompuye jako unijního prezidenta byla skutečně smrtící,“ soudí Palata.

Evropa má naději

Prý to tentokrát vypadá lépe. „Dánská premiérka Helle Thorning – Schmidtová, jejíž jméno se v souvislosti s obsazením postu prezidentky EU skloňuje nejvíce, má všechny předpoklady se skutečně oblíbeným symbolem Evropské unie stát,“ píše redaktor a pokazuje i na její spojení s Británií. Její manžel je totiž synem bývalého šéfa britských labouristů, což by údajně mohlo pomoci při jednáních se Spojeným královstvím, které nyní zaujímá protievropský kurz.

Palata také vyslovuje názor, že pokud by byl prezident(ka) přímo volen(a) občany EU, už by žádný nudný a ošklivý chlap nevyhrál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…