Luboš Palata dojatě vzpomíná na léto 1989: To už jsme věděli, že to skončí

20.07.2014 19:46

Novinář Luboš Palata ve svém článku pro Český rozhlas vzpomíná na léto roku 1989. Tehdy už většina lidí tušila, že už to má komunismus nahnuté. Generace dnešních čtyřicátníků se poprvé dostala na Západ. Palata se vydal do zdí obtočeného svobodného Berlína.

Luboš Palata dojatě vzpomíná na léto 1989: To už jsme věděli, že to skončí
Foto: Radim Panenka
Popisek: Výhled od německého kancléřství na Spolkový sněm

"Podobné to bylo s tím naším komunismem, o kterém velká většina Čechů věděla, že to s ním už dál nejde, jen jsme netušili, jak by to šlo jinak a jak ho vlastně ukončit," vzpomíná novinář na léto před pětadvaceti lety.

Vycestovat na Západ se tehdy podle něj už dalo celkem svobodně. Stačilo mít devizový účet a na něm pár marek, franků nebo dolarů. Pak musel mít člověk pas a vízum onoho státu, kam měl namířeno.

Pohled na Berlínskou zeď ze západní strany byl absurdní

Západní Berlín byl podle Palaty na konci 80. let podivuhodným místem. Strávil tam měsíc a během svého pobytu uvažoval o tom, že emigruje a zůstane ve výkladní skříni celé Německé spolkové republiky.

Celý text ZDE

„Jenže jsem se bál, o tátu, o bráchu, o babičku, normální strach lidí, kteří se jako já k emigraci na Západ v letech komunismu neodhodlali. Pohled na Berlínskou zeď ze západní strany byl absurdní, nepochopitelný, ale snadnost, s jakou jsem tehdy já, na rozdíl od východních Němců, zeď překračoval, mě naplňoval falešnými nadějemi,“ popisuje ve svém článku Palata. Uchovával si naději, že se půjde na Západ zase vrátit, pokud se pro to později rozhodne.

Za poslední léto komunismu nikdy nepřestanu být vděčný

Nakonec se novinář vrátil na konci léta 1989 zpátky. Přestože to vypadalo jako fatální rozhodnutí, komunismus už dožíval své poslední měsíce. Většina Čechů to tehdy ale nevěděla. „Ale stalo se. A já za to osudu nikdy nepřestanu být vděčný,“ uzavírá Palata.  

Palata publikuje články na serverech Lidovky.cz nebo iDnes.cz, kde vystupuje pod pseudonymem Středoevropan.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…