Luboš Palata jasně: Juncker musí hrát podle německých not. Jinak...

08.07.2016 7:30

Redaktor MF Dnes v pátečním vydání deníku konstatuje, že předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker to má nahnuté. Před pádem ho prý zachránila dohoda s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Společně se hodlají postavit proti dalšímu budování evropského federálního státu, po němž touží němečtí sociální demokraté.

Luboš Palata jasně: Juncker musí hrát podle německých not. Jinak...
Foto: juncker.epp.eu
Popisek: Jean-Claude Juncker

Současný předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se v politice pohybuje desítky let. Když se stal šéfem unijního úřednického orgánu, chtěl ho přeměnit v efektivní společnou evropskou vládu. Uprchlická krize přinesla vážný problém v podobě boje o povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků. Tento zápas však ještě Juncker ustál.

Vaz mu téměř zlomil až chystaný odchod Velké Británie z EU, který si možná přál. O tom, že Junckerovi odchod Britů ze společenství nevadí, a spíše ho vítá, je přesvědčen europoslanec Jan Zahradil (ODS). Skutečností ovšem je, že Juncker se nijak zvlášť nepodílel na vyjednáváních s odcházejícím britským premiérem Davidem Cameronem. Vyjednávání se vedla na úrovni národních vlád, svou roli v nich sehrál předseda Evropské rady Donald Tusk. Juncker stál spíše stranou.

Přesto se po ohlášení výsledků britského referenda začali ozývat politici, kteří požadovali odchod předsedy Evropské komise. V tomto duchu se vyjádřil i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Podle týdeníku Der Spiegel snahy o odvolání Junckera prozatím zastavila jeho pragmatická dohoda s Merkelovou proti ‚radikálům‘, kteří by chtěli Brexit využít k urychlení integrace EU. Vedle francouzských socialistů stojí v jejich čele němečtí sociální demokraté, které vede šéf europarlamentu Martin Schulz. ... Juncker, svým založením také eurofederalista, slíbil Merkelové, že v zájmu uklidnění napětí v EU těmto snahám zabrání. To by mu mohlo, aspoň na čas, zachránit kůži,“ píše Palata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…