Luboš, ten měl vždycky ambice. Čtěte, co se prý v ČSSD rozehrálo mezi Sobotkou, Zaorálkem a Chovancem

10.06.2017 8:16

Podle předvolebních průzkumů to s ČSSD jde od desíti k pěti. Strana se pokouší znovu postavit na nohy, ale čtyři měsíce před volbami se nezdá, že sociální demokracie obhájí vítězství z minulých voleb. S deseti procent hlasů z posledního průzkum TNS Kantar to nepůjde. Nejsilnější vládní strana uvažuje o tom, že odstaví Bohuslava Sobotku z pozice volebního lídra. Mohl by ho nahradit ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Luboš, ten měl vždycky ambice. Čtěte, co se prý v ČSSD rozehrálo mezi Sobotkou, Zaorálkem a Chovancem
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Bohuslav Sobotka s Lubomírem Zaorálkem na sjezdu v Brně

Premiér a předseda vlády ČSSD Bohuslav Sobotka zřejmě věřil, že postaví ČSSD na nohy, když vyjde z vládního střetu s Andrejem Babišem (ANO) jako vítěz. Průzkumy však ukazují něco jiného. Poslední průzkum TNS Kantar přisoudil ČSSD jen 10 procent hlasů. a zařadil ji až na čtvrté místo – za komunisty, ODS a především za hnutí ANO, které ostatní strany předbíhá o tři koňské délky. Obrazně řečeno.

Sociální demokraté proto přemýšlejí, co ještě mohou udělat pro to, aby ve volbách nedopadli jak sedláci u Chlumce. Na stole je prý i výměna volebního lídra. Sobotka možná dovládne jako premiér a do voleb ČSSD povede Zaorálek. Píší to sobotní Lidové noviny s odkazem na anonymní zdroje.

„Téma se otevřelo ve čtvrtek v nejužším vedení. Mohlo by to být tak, že Sobotka dovládne jako premiér, lídrem do voleb by byl ale Zaorálek,“ řekl LN vlivný pražský sociální demokrat. „Nakopl ho sjezd, kde získal nejvíc hlasů. Luboš měl vždycky ambice,“ uvedl pod příslibem anonymity podnikatel blízký vedení strany.

Ne každý v ČSSD je z možného nástupu Zaorálka nadšený. Někteří lidé za tím vidí aktivitu Zaorálkova poradce Pavla Kovaříka. „Vypadá to jako Kovaříkova akce. V tuhle chvíli ale není střídání na pořadu dne,“ dodal anonymní pražský zdroj.

A pak je tu ještě jeden háček. Formálním nástupcem Sobotky by měl být stávající místopředseda ČSSD Milan Chovanec. A ten prý pevně stojí za Sobotkou. Jeho názor by se možná mohl změnit, kdyby se Zaorálek přihlásil do boje o Hrad. Tak to alespoň píše deník ve svém sobotním vydání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…