Luhanskou oblast prý z velké části ovládají donští kozáci

10.06.2014 12:54

V Luhanské oblasti na východě Ukrajiny operují silné oddíly donských kozáků, které získaly pod svou kontrolu už devět měst. Podle zpravodajského serveru Ostrov se v oblasti stávají dominantní silou dobře vyzbrojené a vycvičené kozácké oddíly o zhruba 4000 mužích, které vytlačily bojovníky samozvané Luhanské lidové republiky „lidového gubernátora" Valerije Bolotova.

Luhanskou oblast prý z velké části ovládají donští kozáci
Foto: archiv
Popisek: Kozácký ataman v Česku Mikhail Dzyuba

Donští kozáci mají v oblasti východní Ukrajiny a jihozápadního Ruska už od 15. století pověst neohrožených a příkladně organizovaných bojovníků. Před bolševickým převratem v roce 1917 mělo donské vojsko přes 1,5 milionu mužů, kteří chránili jižní hranice ruského impéria a požívali značných výsad.

Za Putina kozáci obnovili svou starou slávu

Sovětská moc legendu o kozácích potlačila, ještě dnes se ale jen v Rusku ke kozákům hlásí na 140.000 lidí. V éře prezidenta Vladimira Putina donští kozáci s podporou státu obnovili svou starou slávu, základem jejich ideologie se stalo vypjaté vlastenectví, přísný vojenský řád a pravoslaví.

Na Ukrajině kozáci po staletí operovali právě v Luhanské a Doněcké oblasti, tedy na území Donbasu. Chaos vyvolaný proruským povstáním nyní kozácké oddíly podle ukrajinských médií využívají k posílení svých pozic a vytváření živelných samospráv.

Kozáci kontrolují řadu měst

Pod jejich kontrolou jsou údajně města Severodoněck, Lysyčansk, Stachanov, Brjanka, Alčevsk, Krasnyj Luč, Antracyt, Sverdlovsk a Perevalsk ležící většinou na jihu Luhanské oblasti.

V noci na dnešek podle serveru Ostrov kolona vozidel s donskými kozáky převzala kontrolu nad Perevalskem, který leží asi 60 kilometrů od ruských hranic. Nedaleká města Antracyt a Stachanov přeměnili kozáci ve své hlavní opěrné body. Území, které ovládají, prý neustále rozšiřují.

Mnoho donských kozáků má podle ruských i ukrajinských médií bojové zkušenosti, početně jsou mezi nimi zastoupeni veteráni čečenských válek i sovětské invaze do Afghánistánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…