Lukáš Jelínek komentuje sjezd ČSSD. Vysmál se Foldynovi, že se dovolává jakéhosi soustružníka a dotahuje Okamuru

07.04.2018 14:14

Pokračující sjezd ČSSD je bedlivě sledován novináři i komentátory. Jedním z nich je i Lukáš Jelínek, specialista na ČSSD, kterého volby vedení strany zajímají i s ohledem na to, jaký bude jeho další osud v Masarykově demokratické akademii, sídlící přímo v Lidovém domě.

Lukáš Jelínek komentuje sjezd ČSSD. Vysmál se Foldynovi, že se dovolává jakéhosi soustružníka a dotahuje Okamuru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda rady ÚSTR Lukáš Jelínek

Jelínek, který vždy podporoval spíše bývalého předsedu Bohuslava Sobotku než jeho oponenty, je nyní vystoupeními kandidátů na místopředsedy spíše zděšen. Doslova výběr členů vedení nazval „hledáním jehel v kupce sena“, přičemž z dalších slov vyplývá, že sušenou travou je pro něj drtivá většina kandidátů.

„Hned několik zájemců o vedení strany neprivilegovaných bojuje proti sociálním dávkám pro nejslabší nebo že všichni vzývají jednotu,“ shrnul. Nejvíce si posvítil na Jaroslava Foldynu, který se prý rozhodl, že bude rétorikou konkurovat Tomio Okamurovi.

„Jana Vajdíková nechce platit dálniční známky a asi nemá na koncesionářské poplatky,“ komentoval analytik z Lidového domu dále.

„Radim Hejduk vyzývá, aby se proti sobě nestavěli tradiční a netradiční voliči, Antonín Staněk apeluje na komunální zázemí a spolupráci s podobně naladěnými spolky, Olga Sehnalová akcentuje boj za práva spotřebitelů…,“ popisoval dále. Králem projevů je ale prý poslanec a bývalý primátor Brna Roman Onderka, který svůj projev postavil na hesle „Hledej a najdeš“.

„Co ale má ČSSD hledat? Staré voliče, nové voliče, nebo si hlídat těch sedm procent současných? Má být pro mladé, seniory, soustružníky či učitele?,“ ptá se ve zjevné narážce na Jaroslava Foldynu, který ze „soustružníka“ coby typického voliče ČSSD udělal hvězdu své kandidatury.

„Každý z kandidátů klade na něco důraz, ale málokdo dokáže vidět problém vcelku,“ myslí si Lukáš Jelínek. Stavění jednotlivých skupin proti sobě není podle Lukáše Jelínka řešením. ČSSD podle něj „vždy byla nejsilnější, když posouvala dál kvalitu života celé společnosti, a nejslabších zvlášť“.

Pro začátek by podle něj měli adepti vedení ČSSD trénovat rétoriku, protože svými řečnickými výkony nedokázali přimět k pozornosti ani spolustraníky v sále.

Sjednocení ČSSD se týkal i další Jelínkův příspěvek, který použil i ve svém komentáři pro Právo. Ten vyjádřil názor, že smír v ČSSD skončil tzv. Lánskou schůzkou na podzim 2013 a právě ten by měl nyní být překonán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…