Lukl kandidoval za Velebovu SPO. Teď uvažuje nad Babišovým ANO

19.11.2015 19:37

Předseda Svazu měst a obcí (SMO) a kyjovský starosta František Lukl by mohl vést jihomoravskou kandidátku hnutí ANO v blížících se krajských volbách. Po dnešním jednání předsednictva SMO s prezidentem Milošem Zemanem novinářům řekl, že se ve středu sešel s představiteli krajské organizace hnutí a svou kandidaturu zvažuje.

Lukl kandidoval za Velebovu SPO. Teď uvažuje nad Babišovým ANO
Foto: Kyjov
Popisek: Mgr. František Lukl, MPA, starosta města Kyjov

Rozhodne se podle toho, zda ho podpoří i další členové jihomoravské organizace ANO. Nechce také, aby volební kampaň ovlivnila jeho současnou práci.

„Včera (ve středu) jsem měl možnost se setkat s představiteli krajského předsednictva v Jihomoravském kraji a řekl jsem jim tu základní zásadu, že se nikam necpu,“ řekl bývalý ministr pro místní rozvoj Lukl. Zda přijme kandidaturu, kterou mu nabídli brněnský primátor Petr Vokřál a předseda hnutí Andrej Babiš (oba ANO), se rozhodne do konce listopadu.

Lukl podotkl, že při zvažování pro něj jsou důležité tři věci. „Pokud se s tím neztotožní široká členská základna, tak to pro mne absolutně nemá smysl,“ jmenoval první. Druhou je podle něj souhlas jeho okolí. Za třetí pak nechce, aby volební kampaň zasáhla jeho současnou práci, tedy starostování v Kyjově a výkon předsednické funkce v SMO.

Pokud by Lukl s nabídkou souhlasil, jeho hlavním soupeřem by zřejmě byl současný jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Místo v čele kraje by obhajoval potřetí. Hnutí ANO si však po dosavadních volebních úspěších na Haškovu baštu troufá. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek letos v červenci ČTK řekl, že Haškova popularita je spíše mediální záležitostí a na post hejtmana hnutí najde skvělého kandidáta. Dodal, že pro hnutí je výzvou porazit předsedu Asociace krajů. V jejím čele je Hašek od prosince 2008.

Loni v komunálních volbách v Brně hnutí ANO překvapivě zvítězilo. Oblíbeného primátora z ČSSD Romana Onderku pak vystřídal Vokřál. Lukl je letos druhým kandidátem ANO na pozici lídra pro krajské volby na jihu Moravy. V úvodu roku se mluvilo o tom, že by to mohl být majitel společnosti Student Agency Radim Jančura. Ten však popřel, že chce vstoupit do politiky. ČTK řekl, že podpoří každého, kdo bude kandidovat proti Haškovi. Ve hře byla také kandidatura současného brněnského primátora Vokřála.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…