Lumpárna! Svinstvo. Zvůle. Kokoti. Kreténi a gauneři. Vrchol stupidity, nehorázná arogance. Brusel přišel s výpalným za uprchlíky a toto nám řekli Babiš, kníže, Keller či Okamura

04.05.2016 18:33

Agentura ČTK i Financial Times informovaly, že Evropská komise v rámci trvalého mechanismu kvót navrhuje, že stát, který by přidělené uprchlíky odmítl přijmout, by zaplatil za každého nepřijatého uprchlíka „pokutu“ či „výkupné“ 250 tisíc eur (zhruba 6,75 milionu korun). Co na to čeští politici?

Lumpárna! Svinstvo. Zvůle. Kokoti. Kreténi a gauneři. Vrchol stupidity, nehorázná arogance. Brusel přišel s výpalným za uprchlíky a toto nám řekli Babiš, kníže, Keller či Okamura
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Vypískání vlajky EU

Anketa

Vadí vám Noční vlci?

7%
93%
hlasovalo: 29151 lidí

Země Evropské unie se prý budou moci „vykoupit“ z povinnosti přijmout žadatele o azyl z jiného členského státu. Podle zdrojů, na něž se odvolávají The Financial Times i ČTK, je to součást návrhu na úpravu takzvaného dublinského systému. Informaci nyní potvrdila i Evropská komise.

V minulosti se hovořilo o tom, že by Česká republika měla přijmout celkem 4 306 uprchlíků (číslo se pak několikrát ještě měnilo), což při částce 250 000 eur za osobu znamená celkové hypotetické náklady přes miliardu eur (1 076 500 000 eur), tedy v přepočtu přes 29 miliard korun (29 065 500 000 Kč), spočítaly Novinky.cz.

Ale počet přidělených migrantů může být mnohem vyšší a nemusí být konečný. Senátor Miloš Malý informoval, že za částku 6,75 milionu korun by mohl český důchodce pobírat svůj důchod ve výši 12 550 korun celkem 44 let.

Je to skandální, nepřijatelné a zvrácené. Jako diktát z Moskvy

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, co si myslí o návrhu „výkupného“ 250 tisíc eur za uprchlíka. Drtivá většina politiků tento návrh tvrdě odmítá a mnoho jich říká, že se v Bruselu museli zbláznit. Evropská komise tak prý přispívá k rozpadu EU.

„Je to skandální a nepřijatelné. Evropská komise vymyslela hloupost a trvá na ní a ještě chce za to peníze. Její nízká popularita se takovými nápady jenom prohloubí,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš.

„Trvalý systém kvót je nepřijatelný. Navýšení finančních prostředků na ochranu schengenského prostoru a na podporu udržení migrantů mimo EU je správné,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Jde o největší protievropský krok Komise EU. Jan Hus by to označil za kupčení s odpustky, ale já dodávám, že buď platí, nebo neplatí volný pohyb pracovní síly jako jeden ze základních pilířů EU. Jestli neplatí, pak Unie ztrácí smysl a Evropská komise ji definitivně rozkládá,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Je to totální nesmysl! Evropská komise se zbláznila nebo nechápe realitu. Doporučuji členům komise výjezd do členských států na diskusi s občany i politiky. Rozhodně tento neúčinný a politicky hloupý návrh nepodporuji,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

„Včera večer, poté, co jsme se dozvěděli o tomto absurdním návrhu Evropské komise, jsme na Regionální radě ODS u nás v Liberci přijali toto usnesení: ‚Regionální rada ODS Libereckého kraje ostře protestuje proti návrhu Evropské komise platit sedm milionů korun za každého imigranta v případě odmítnutí kvót, a to by mělo platit i pro Českou republiku. Pokud se záměr bude realizovat, je nutné dát z České republiky jasné veto.‘ Já za sebe k tomu dodávám, že jestli chce Evropská komise takto postupovat, tak začnou odstředivé tendence a v České republice bychom měli říci jasné NE. Pokud toto šílené vydírání bude pokračovat, měli bychom v referendu říci, buď bude EU demokratická, nebo odcházíme. Diktát jsme si užívali 40 let z Moskvy a takové jednání jsme při rozhodování o vstupu do EU neočekávali. A to vůbec nemluvím o lidském aspektu tohoto kupčení. Je to nehorší zklamání, které mi EU připravila,“ uvedl první místopředseda senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Bruselská byrokracie se začíná chovat jako Islámský stát vůči křesťanům. Máme platit za svůj názor, za právo na svoji víru nebo za právo na svoji vlast? Ani náhodou. Podobné zvrácené praktiky evropských byrokratických neználků je třeba jednoznačně důrazně odmítnout. Ani haléř kuplířům s lidským neštěstím!“ řekl důrazně místopředseda senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

Teroristům se neustupuje. Odchod z EU je jediným reálným řešením

Uvedený návrh Evropské komise je podle místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Heleny Langšádlové nesmyslný. „Role Komise EU je sice zastupovat EU jako celek, tento návrh, jsem přesvědčena, však poškodí EU jako celek tím, že vznese další rozpor mezi evropské státy, aniž bude Evropa se stejným nasazením řešit příčiny migračních krizí. Je nyní na reprezentantech států, aby našli společné řešení, které bude racionální,“ dodala poslankyně.

„My na jedné straně čelíme vydírání ze strany Turecka a na straně druhé v podstatě čelíme žádostem o výpalné ze strany Evropské unie. Evropská unie už dnes není ta přátelská a otevřená organizace, do které jsme vstupovali, teď v ní fungují totalitní praktiky a jednotlivé členské státy se dostávají do postavení pouhých satelitů. Proto jsme včera prosazovali ve sněmovně náš zákon o referendu o vystoupení z EU. Naším cílem je vyjednat si po vzoru Velké Británie lepší podmínky a odmítnout imigrační politiku EU. Nejde o to, zničit to, co je na Evropské unii dobré. Naší vizí je, že se Unie vrátí k hospodářské unii, která podporuje volný pohyb zboží. Zde totiž ze členství v EU plynou jednoznačné výhody. Nelze ale akceptovat, aby nám EU diktovala imigrační kvóty, aby nám diktovala bezvízový styk s nebezpečnými státy a další věci, které nás bezprostředně ohrožují,“ uvedl předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

„Teroristům a vyděračům se neustupuje a vláda by neměla ustupovat vyděračům z Bruselu ani z Turecka, kteří tu chtějí usadit islámské teroristy. Já to vidím opačně: za každého muslima usazeného v Evropě proti naší vůli ať Brusel zaplatí, protože tím zcela prokazatelně zvyšuje naše náklady na bezpečnost a samozřejmě zvyšuje jak kriminalitu, tak i riziko terorismu. Faktem ovšem je, že mrtvým a zmrzačeným životy a zdraví nikdo nezaplatí a jediná cesta je žádné migranty nebrat, nikoli si je proplácet. Naše hnutí SPD již čtyřikrát za uplynulý rok navrhlo ve sněmovně referendum o vystoupení z EU, jelikož odchod z EU je jediným reálným řešením prospěšným pro naši republiku. Přičemž je již zřejmé, ze vystoupení z EU by nás výsledně nepoškodilo ani ekonomicky,“ vysvětlil předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Neodpovídá to skutečný nákladům. Je to spíše takový donucovací prostředek,“ reagoval čestný předseda TOP 09 a předseda zahraničního výboru sněmovny Karel Schwarzenberg.

EU spěje k rozkladu a není jí pomoci

„Tím Evropská komise, jinak nikým nevolený orgán, jenom potvrzuje, že je úplně mimo realitu a ztratila pud sebezáchovy. EU spěje k rozkladu a není jí pomoci. Můj názor je ani korunu, natož euro. Silně mi to připomíná středověké církevní odpustky, respektive placení za odpuštění svých hříchů. Sečteno a podtrženo – úpadek, dekadence a cesta k zániku,“ říká senátor a předseda SPO Jan Veleba.

„Je to nepřijatelná loupežnická výhrůžka ‚peníze, nebo migranti‘. Je to výpalné, na které nemůžeme jako suverénní země přistoupit,“ říká předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Zásadní nesouhlas z mé strany,“ reagoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Osobně s tím zásadně nesouhlasím! Přidělovat uprchlíky podle kvót je sám naprostý nesmysl. Myslím, že už máme praktickou zkušenost a názorný příklad, jak by to s přidělenými uprchlíky mohlo dopadnout. Jako s těmi, co jsme jim posloužili jako levná cestovka za jejich cílem dostat se do Německa. A to jsme je sami vybrali v rámci programu pomoci s tím, že chtějí u nás získat azyl a žít. A platit nějaké ‚výkupné‘, když přidělené nepřijmeme? Jsem jednoznačně pro naše členství v EU, ztotožňuji se ideou integrace Evropy, ale takto si zrovna fungování EU nepředstavuji,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Považuji takové opatření za absolutně nepřijatelné,“ reagovala místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Jitka Chalánková.

„Strašné. Je to tedy celé jen kšeft?“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO a předseda Severočechů.cz Bronislav Schwarz.

Česká republika v novodobé totalitní říši EU

„Zacházejí s námi přesně tak, jak nás vidí. Jsme podrobená země, které se nařizuje jako podřízenému protektorátu. Několikrát jsme v parlamentu žádali referendum o vystoupení z EU. Zatím marně, ale vytrváme! Hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura prosadí osvobození České republiky z této novodobé totalitní říše!“ slibuje místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

„Není to nic než výpalné po vzoru italské mafie: zaplať, nebo tě zničíme. Včera jsme ve sněmovně bojovali za projednání našeho zákona o referendu o vystoupení z EU. Není možné jen přihlížet, jak se stáváme pouhým bruselským satelitem. Po vzoru Británie chceme referendem vytvořit na EU tlak a vyjednat si lepší podmínky spolupráce. Na EU má smysl pouze hospodářská unie a volný osob zboží. Věci jako imigrační politika nebo právo chránit své hranice musejí zůstat v naší pravomoci. To, co se děje teď, není spolupráce, ale vazalství,“ řekl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Já bych nazval spíše výpalným či novodobým odpustkem. Nevím, proč se v poslední době Evropská komise předhání v nepochopitelných a v praxi nereálných návrzích. Osobně odmítám podobný postup úpravy azylové politiky a předpokládám, že nejen naše země, ale i další členské země EU tento návrh odmítnou,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

To je soubor kreténů a gaunerů!

„Císař si konečně pořídil šaty, v nichž je úplně nahatý. Bravo! Jako když inscenuje války – ne ale pro mazánky, které z toho zazobané rodinky vykoupí. Anebo je zašijí do Národní gardy, tak jako Bush senior svého juniora, když se do Ameriky vracely rakve z Vietnamu. Tady jde ovšem o jasnou zprávu i v jiném směru. ‚Elity‘ zatáhly do masakrů terorizujících Střední východ a severní Afriku, i ‚sjednocenou Evropu‘. Když ‚vývoz demokracie‘ vyvolal migrační vlnu, samy ji ponoukaly v naduté víře, že je přece zaštítí ochranka, pancéřované limuzíny i drahá technika, střežící jejich kanceláře i vily. Teď však ty skopové hlavy trklo, že ‚dovoz chaosu‘, překročí-li meze, ohrozí minimálně jejich kariéry. A tak si kryjí záda nápadem, jak se z ‚uprchlických kvót‘ vykoupit. Jistěže na účet daňových poplatníků, a ne těch, kdo dílo zkázy spískal. Tím víc to plive do tváře zemím našeho typu, které žádné kolonie jaktěživ neměly – a za ‚spojeneckou věrnost‘ jim nekápne ani ‚válečná dividenda‘. Jepičí život čeká i výši ‚výkupného‘. Každých sto tisíc migrantů, nevpuštěných do země, by totiž stálo 25 miliard eur. Jenže těch, koho to táhne do Evropy, jsou miliony. Chtějí se země, jimž říká Evropa pane, vykoupit stovkami miliard? A zrychlit tak i svůj pád do dluhové pasti?“ uvedl kandidát na předsedu KSČM Josef Skála.

„Bože, kdy už si konečně přiznáme, že EU řídí duševně choří lidé! To je soubor kreténů a gaunerů, i když tím bych kretény a gaunery urazil. Větší lumpárnu, než je pokutování států, těžko hledat! Navíc naprosto nestoudnou částkou! Nemáme peníze na naše nemocné, nemáme peníze na lékařský personál a na další výdaje. Na pomoc postiženým dětem sbíráme víčka, jejich rodiče v podstatě žebrají o finanční pomoc a budeme platit za něco, co jsme nezpůsobili? Jak jsem již několikrát řekl. Jestliže si je sem Merkelová pozvala, ať se o ně stará a nestrká je za každou cenu státům, které o ně nestojí! Může se Brusel divit, že důvěra a obliba EU stále klesají, vymýšlí-li takové... Těžko hledám slušné slovo. Zdá se, že pan Kalousek založil Klub kokotů nejspíš pro členy Evropské komise. Proč se důsledně nevěnuje obraně schengenské hranice? Ať NATO a Amerika přestanou koketovat s možností rozpoutání války proti Ruské federaci (o čemž je přesvědčena nemalá část národa, ale i odborníci) a věnuje se tomu, co prohlašuje, že je! Obrannou aliancí! Ať nás tedy chrání. Nestojí nás malé peníze, abychom to po ní nemohli požadovat! Přiznat ale musím, že si vážím vyhlášení naší vlády, že na kvóty ani placení pokut nepřistoupí. Doufám jen, že to tentokrát myslí vážně a necouvne. To už by byl důvod ke změnám!“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

Český důchodce by za to žil 44 let

„Jednoznačně tyto ‚pokuty‘ odmítám. Jde o další z nápadů, které velmi negativně vnímají občané a způsobují nechuť obyvatel zůstávat v EU,“ myslí si předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer.

„Je to samozřejmě nesmysl, se kterým nemůže žádný slušný občan souhlasit. Jde o nemístné vydírání, které je trestně postižitelné v každém trestním kodexu států EU. V naše trestním zákoníku ho najdeme v paragrafu 175. O imigranty by se měl postarat ten, kdo je pozval. To je přece logické,“ říká senátor Miroslav Antl.

„Je to velmi zajímavá informace. Já k tomu dodám trochu osvěty. Za částku 6 750 000 korun by mohl český důchodce pobírat svůj důchod ve výši 12 550 korun celkem 44 let. To snad samo o sobě vypovídá o nesmyslnosti takového požadavku. Ještě navíc si musel náš důchodce odpracovat minimálně 35 let a uprchlík jen překročit cizí hranici. Pokud to EU myslí doopravdy, tak to bude i pro nás všechny zajímavá příležitost a možná než pracovat, bude výhodnější se toulat světem a požadovat slušné sociální dávky. Koneckonců přece mám na ně právo, tak jaké pak copak. Jen ještě otázku. Kdo bude pracovat a kde vezmeme na dávky, když půjdeme za lepším,“ reagoval senátor ČSSD Miloš Malý.

„Jestli má být cílem snaha naštvat většinu občanů EU z nových členských států žijících za 500 eur na měsíc, tak se to povedlo. Česká vláda se zuby nehty brání obecnému referendu se závazným výsledkem, aby náhodou nestála před otázkou vystoupení z EU. Tento zbabělý postup je přesně stejný jako postup Evropské komise řešící vše přes peníze bez ohledu na názory svých občanů. Toto odtržení od reality vývoje je nejenom zbabělé, ale vytváří podhoubí fašistickým tendencím na rasových rozdílech. A to je svinstvo. Hloupý výrok Merkelové rozpoutal migrační krizi a jedině donucení USA, aby souhlasily s vytvořením bezpečných zón v Sýrii, Iráku, Libyi, Afghánistánu, je řešením. Ty to veřejně odmítají, těm je jedno, že lidé umírají, hlavně že je to moc nestojí a jejich firmy mají kšeft! Dokud tuto proradnou politiku USA svět nepochopí, nikdy nebude klid!“ upozorňuje poslanec KSČM Leo Luzar.

„Je to zaručený způsob, jak zadlužit neposlušné státy střední Evropy na úroveň Řecka. Ve druhém kroku nás budou zachraňovat banky tak jako Řeky, to znamená, že nás donutí prodat hluboko pod cenou to málo, co nám ještě zbývá. To všechno je jasné. Jen nechápu, jak pomůže uprchlíkům, když budeme chudší než oni,“ říká europoslanec ČSSD Jan Keller.

Obchod s lidmi. Trapnost komise bohužel dosáhla nového vrcholu

„Pokud je to pravda, slyším to poprvé, pak by to byl de facto obchod s lidmi, který je v našich končinách nepřípustný a zakázaný. Dalo by se to přeložit takto: pokud nevezmete uprchlíka, zaplatíte x korun, pokud ho vezmete, dostanete slevu x korun. To je obchod s lidmi, naprosté nepochopení migrační politiky a úcty k lidem vůbec. Naše země má dlouhodobou, velmi dobře propracovanou migrační politiku a její pravidla. Dodržujme ji a nevymýšlejme nesmysly,“ říká Pavel Šrámek z ANO, místopředseda zahraničního výbory sněmovny.

„Myslím si, že stupidnost Evropské komise už dosahuje vrcholu. Víc se k tomu ani říct nedá,“ reagoval poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Ani minimálně nevěřím, že by Evropská komise chtěla platit ‚výkupné‘. To je hoax. Kdyby to byl podíl na nákladech řízení jinde, nedivil bych se a považoval to za logické. ‚Výkupné‘ je ale evidentní nesmysl,“ reagoval poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Trapnost komise bohužel dosáhla nového vrcholu. Toto je opravdu neakceptovatelné. Řeší vůbec komise fakt, že v České republice značná část migrantů být prostě nechce? Jaké možnosti pak Česká republika má? My přitom nejsme nesolidární, jak se nám často předhazuje. Nemůžeme za to, že je A. Merkelová pozvala do Německa a oni tam proto chtějí,“ zlobí se europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Vnímám to jen jako další výkřik do tmy. To už nikdo nemůže brát ani vážně,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Nehorázná arogance Evropské komise. Toto je jasný příklad zvůle EU

„Je to nehorázná arogance Evropské komise, která nerespektuje názory některých členských států, a protože chce trvalé kvóty prosadit, navrhuje ‚prodávání odpustků‘. Trvalé relokační mechanismy nefungují a fungovat nebudou,“ říká poslankyně ANO Ivana Dobešová.

„Naprosto to odmítám. Ať platí pokutu ten, kdo na své území – společné území Schengenu – zve nebo vpouští nekontrolovatelné množství přistěhovalců a kdo neplní povinnosti ochrany vnější hranice Schengenu. Odmítám, aby si některé členské země přivydělávaly přistěhovalectvím. Dodržujme pravidla, jinak celý projekt EU zkrachuje,“ varuje senátor ODS Jiří Oberfalzer.

„Toto je jasný příklad zvůle EU diktovat národním státům i přes jejich svobodnou vůli. Domnívám se, že takovýto přístup nikdo při našem vstupu neočekával, a rozhodně je třeba se nyní v této souvislosti zamýšlet nad rekodifikací celé EU. Bruselské diktáty jednotlivým zemím již musejí konečně ustat, buď se tedy vrátíme k politickému ‚právu veta‘, nebo se smiřme s pozvolným, avšak kompletním rozpadem struktury. Té její hospodářské části mi bude jistým způsobem i líto, té politicko-znásilňovací, chcete-li vydírací, nadstavby jako klacku na neposlušné, zejména potom malé ekonomiky, nikoliv!“ uvedl poslanec KSČM Jiří Valenta.

„No vidíte. A to já, hlupák, si myslel, že potupný obchod s otroky je dávnou minulostí. Soudruzi z Bruselu jsou prostě neskuteční p... Co, nechť si každý doplní sám. Já v tom mám jasno,“ odpověděl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Tady není moc co dodat. Největší lumpárna od Evropské komise,“ reagoval senátor Jozef Regec.

„Evropská komise nás také může z České republiky vystěhovat, aby uvolnila prostor pro ekonomické uprchlíky. Takže výkupné 250 tisíc eur za jednoho muslimského uprchlíka je pro nás ještě dobré,“ smál se senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Státy platí střídavě vyzbrojování různých vlád a povstaleckých skupin. Uprchlíci platí převaděčům, aby je převezli do Evropy, Evropská unie Turecku, aby je vzalo zpět, nebo zemím EU, aby si je nechaly na svém území a evropské země Evropské unii, aby si je nemusely na svém území nechat. Přitom stačí vrátit se na začátek. Pokud má smysl něco financovat, je to podpora a rozvojová pomoc zemím, které ukončí válečné konflikty a budou schopny mezinárodní komunikace a spolupráce,“ míní poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

Celé je to blbost

„Je to kapitalistický přístup, kdy se řeší problémy pomocí peněz. Navíc mezi nepřijatými uprchlíky mohou být obrovské rozdíly. Třeba za nepřijatého ‚teroristu‘ by naopak stát měl dostat mnohonásobně více. Chci tím naznačit, že celé je to blbost. Evropské politické špičky jsou zcela odtrženy od reality života běžných občanů,“ říká senátor KSČM Václav Homolka.

„Je to nesmyslný požadavek na úrovni vymáhání výkupného,“ míní senátor STAN Jan Horník.

„Je to nesmysl, nepřijatelný nesmysl,“ míní poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Jde v podstatě o ‚výpalné‘, které by měla vláda ČR odmítnout,“ míní poslanec ODS Petr Bendl.

„Přestěhujeme k nám všechny. Jen nevím kam a z čeho je budeme živit,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Odmítám tento návrh. Zavání to spekulací či diktátem,“ říká senátor ODS Jiří Burian.

„Podle mě musí česká vláda kvóty odmítnout, samozřejmě včetně tohoto výpalného,“ reagoval poslanec ODS Jan Zahradník.

„Evropská komise by se měla vrátit zpátky na zem,“ soudí poslanec ANO Matěj Fichtner.

Elity EU jsou odtrženy od reality

Návrhy Evropské komise na systém povinných kvót a případné finanční platby za nepřijetí nařízeného počtu migrantů na půdu suverénních států považuje poslanec ČSSD Richard Dolejš za nepřijatelné a absurdní.

„Byrokrati EU svými kroky pouze potvrzují fakt, že se EU v souvislosti s nelegální migrační invazí ocitá i nadále v krizi a projevuje stále více svou politickou impotenci a neschopnost. Elity EU jsou odtrženy od reality a od velké části evropských občanů. Proč lídři EU nepožadují přerozdělení migrantů také po USA, které nesou spoluzodpovědnost za destabilizaci arabského světa? Povinné kvóty tuto krizi nevyřeší, pouze prohloubí problém a vytvoří další napětí. Nelegální migrační vlně se mělo aktivně čelit od prvopočátku tohoto procesu, a to nejen důslednou ochranou vnější hranice Schengenu a přerušením pašeráckých tras, ale především řešením neutěšené bezpečnostní a sociální situace v problémových částech Středního a Blízkého východu. To je klíč k řešení krize, nikoli nesmyslné povinné kvóty. Bez spolupráce EU s USA, Ruskem a bohatými arabskými státy však nelze stabilizace této části světa dosáhnout,“ říká Richard Dolejš.

„Místo toho však někteří lídři zemí EU otevřeli stavidla pro nelegální migranty a nyní se diví, jaké bezpečnostní a sociální problémy tento stav způsobil. Ti, jež nelegálním migrantům nesmyslně otevřeli náruč své země, zjistili, že jim problém přerůstá přes hlavu, a nyní chtějí jeho řešení přesunout na jiné státy. Na státy, které problém nezpůsobily. Přitom na bezpečnostní, sociální, kulturní a ekonomická rizika související s masovou nelegální ekonomickou migrační vlnou řada kompetentních autorit a představitelů států EU, včetně naší vlády, upozorňuje dlouhodobě. Pokud EU nezačne konečně urychleně nelegální migraci efektivně čelit a řešit její příčiny, tak hrozí rozklížení EU. To však není v zájmu ČR. Prioritou je ochrana vnější hranice EU, boj s pašeráckými gangy a stabilizace arabského světa,“ dodal Dolejš.

Podle aktuálního průzkumu CVVM je nyní důvěra Čechů v Evropskou unii na úrovni 37 procent a za rok se propadla o 15 procent. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…