Lupič, řekl Zaorálek o mocném Rittigovi. Dnes to jde k soudu

11.11.2013 7:32

Pražský městský soud dnes projedná žalobu lobbisty Iva Rittiga na místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka. Rittigovi vadí výrok, kterým ho Zaorálek v Poslanecké sněmovně nazval "lupičem". Od politika chce omluvu a 100.000 korun jako náhradu nemajetkové újmy.

Lupič, řekl Zaorálek o mocném Rittigovi. Dnes to jde k soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek hříme sněmovnou

Zaorálkův projev zazněl na červnové schůzi sněmovny při diskusi, kterou rozpoutal policejní zásah na Úřadu vlády a dalších místech v souvislosti s kauzou Jany Nagyové (dnes Nečasové), ředitelky kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS). Policisté při prohlídkách bytů a nebytových prostor zajistili mimo jiné 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata. Zasahovali i u podnikatelů Rittiga a Romana Janouška.

Zaorálek v projevu prohlásil, že "v této zemi si prostě všichni lidé šuškají, že pánové Rittig, Janoušek a další jsou lupiči". Kritizoval, že tito "lidé, kteří mají pověst jako Al Capone, komunikovali s Úřadem vlády". Rittigovi vadí také další Zaorálkovo tvrzení, že 150 milionů korun a zlato našli policisté právě u Rittiga.

Rittigovo jméno se objevilo v linii policejního prověřování, která sleduje napojení podnikatelských struktur na pražskou politiku a magistrátní finance. Rittiga, Janouška, kontroverzního komunálního politika Tomáše Hrdličku a také někdejšího magistrátního úředníka Jiřího Tomana policie podezírá z ovlivňování veřejných zakázek, praní špinavých peněz a účasti na organizovaném zločinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…